Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2012. u 12:00

Ni jedan dužnosnik, a kamoli ministar, ne može se koristiti stanom medijskog tajkuna

Ni jedan dužnosnik, a kamoli ministar, ne može se koristiti stanom medijskog nakladnika a da pritom nije u sukobu interesa. Postojanje ugovora o najmu i plaćanje stanarine ne mijenja na stvari. Ministar policije Ranko Ostojić već samim time što živi pod krovom Ninoslava Pavića, suvlasnika Europa press holdinga koji izdaje Jutarnji list, Globus, Sportske novosti, Gloriju, Auto klub i niz drugih novina, izaziva sumnju u to da MUP jednako tretira sve medije, tj. da zbog privatnog interesa ministra ne privilegira tiskovine koje izdaje EPH.

S druge strane, Pavić kao izdavač zbog udomljavanja ministra policije smanjuje vjerodostojnost svojih novina u smislu njihove nepristranosti i objektivnosti. Tko će Paviću vjerovati da u svojim novinama nije susretljiv prema podstanaru koji mu je izvor prihoda, koji zbog funkcije može riješiti mnoge njegove probleme, a usto je (pa makar potencijalno) dragocjen izvor informacija?

Uostalom, Pavić i Ostojić ne mogu tvrditi i biti uvjerljivi da Jutarnji list u posljednjoj obavještajnoj aferi nije od prvog do zadnjeg slova držao stranu MUP-a baš zato što prvi stambeno zbrinjava drugoga. Ako su i stvari u vezi s najmom, kao i pisanjem o aferi, maksimalno poštene i čiste, ipak su sumnjive, posebno ako se zna da privatne spone i interesi između Pavića i Ostojića datiraju otprije. Nakon što je Račanova vlada 2003. godine izgubila izbore, a Ostojić mjesto ravnatelja policije, zaposlio ga je Pavić. Kao član uprave za pravne i kadrovske poslove, a potom direktor za investicije Slobodne Dalmacije, Ostojić je bio podređen Paviću. Stoga je njihov odnos potencijalan sukob interesa i Ostojić ga je zbog zaštite funkcije i institucije kojoj je na čelu trebao reducirati. Ili, ako nije mogao, objasniti svoje specifične privatne odnose te stvarni razlog zašto se koristi Pavićevim stanom.

Uostalom, smjernice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa jasno kažu da dužnosnik ne smije biti u stvarnom, vjerojatnom, kao ni potencijalnom sukobu interesa.

Za postojanje sukoba interesa potrebno je postojanje javnog interesa te, s druge strane, privatni interes dužnosnika koji utječe ili može utjecati na dužnosnikovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.     

>>Ministar Ranko Ostojić živi u stanu vlasnika EPH Nine Pavića!

>>Ranko Ostojić: Što je sporno? Sasvim mi je bio dobar taj stan!

Sve o aferi "Hrvatski Watergate" čitajte u našem specijalu 

Ključne riječi

Komentara 36

BA
bakac
12:41 25.10.2012.

Možda se Ostojiću prosvijetli kad (ako) pročita ovaj članak! :P

BA
bakac
12:43 25.10.2012.

rowokopach... bez obzira na tekstopisca, činjenice su točne. I nitko pametan ih ne može ni osporiti ni promijeniti.

RO
rowokopach
12:31 25.10.2012.

oh, noes. spustio se sa nebeskih visina cak i goran ogurlic! e onda znas da nesto opako ne stima. jos samo nam fali gojko drljaca. no ajde. barem ogurlic ostavi komentare ispod svojih kolumni. i to je nesto. iako vecernjak i dalje skriva komentare od svojih posjetitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?