Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
centar u resniku

Župan Kožić poručio Tomaševiću: 'Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla!'

Zagreb: Održana 11. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije
Slavko Midzor/PIXSELL
05.12.2023.
u 12:55

Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. -2028. koji je donijet 2023. godine i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreba, dodaje šef Zagrebačke županije

Tri su ključne teme o kojima treba razgovarati s Vladom kada je riječ o izgradnji centra za gospodarenje otpadom, a to su utvrđivanje u Resniku, mogućnosti sufinanciranja iz Europske unije i suradnji, odnosno, zajedničkom korištenju sa Zagrebačkom županijom, rekao je to zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, poručivši kako je, nakon 20 godina, konačno došlo vrijeme da se odlagalište na Jakuševcu zatvori. 

-Vlada gura ideju da to postrojenje bude i za potrebe Zagrebačke županije, a to, dodao je Tomašević, nije intencija Grada budući da to ne bi bilo ni pravedno ni održivo. Zbog bremenitog odnosa Grada i Županije, pitanje Jakuševca se godinama nije rješavalo- poručio je Tomašević na današnjoj koferenciji za medije gradske uprave.  

A o situaciji vezanoj uz izgradnju centra za gospodarenje otpadom oglasili su se i iz Zagrebače županije. U cjelosti prenosimo reakciju župana Stjepana Kožića: 

Zagrebačka županija još 2013. godine imala je lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić—Gradu. Tome je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata. Izmijenjen je Prostorni plan Zagrebačke županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadam Zagrebačke županije, postignut je konsenzus sa svim gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom.

>>VEZANI ČLANCI: 

Međutim, početkom 2015. godine mijenja se nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. -2028. koji je donijet 2023. godine i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreba. U sporazumu potpisanom 2018. godine s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95% sredstava smo trebali povući iz EU fondova.

S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada. Uistinu mi je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu, da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan. Još k tome prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu je ispod svake razine. Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla!

>>VIDEO: Pavao Barbarić o direktoru Čistoće

Komentara 2

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
13:57 05.12.2023.

Eh da nisi napisao zadnju rečenicu " primite se posla " ! Pa tko je vidio prosvjedovati i raditi . Ne ide to jedno sa drugim.

LU
Lumumba
14:18 06.12.2023.

I sad nek netko kaže da Zagreb nije na Balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije