Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKSIMIR

ZOO će dobiti žirafu, za slonove nema mjesta

25.06.2009.
u 22:52

Kada je davne 1925. Mijo Filipović osnovao zagrebački Zoološki vrt, imao je samo tri lisice i tri šumske sove. Danas ondje ima 275 vrsta životinja, a posjetitelji i djelatnici ZOO-a s nestrpljenjem očekuju i novog stanovnika - žirafu.

Lavovi prvi na redu
– Nema nikakvih zapisa da je u Zoološkom vrtu bilo žirafa. Svi govore da je bila 1950-ih godina jedna, i to na mjesec, dva ili tri, ali sve je to usmena predaja – kaže ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković. Planira se da bi žirafa mogla doći za otprilike tri do četiri godine kada će biti napravljena i njezina nastamba koja će se nadovezivati na onu za lavove.

– Nastamba za afričke lavove prva je u planu, a s druge strane aleje bit će nastamba za žirafu, nojeve, zebre i manje vrste antilopa. U planu su i nastambe za pingvine, morske lavove i čimpanze – objašnjava Maljković.

Ove godine trebala bi početi izgradnja nastambe za lavove, a sve će se odvijati u faznoj gradnji jer Zoološki vrt nije u mogućnosti raspisivati velike natječaje s obzirom na skupoću gradnje. Uz lavove, novoj nastambi mogu se veseliti i smeđi medvjedi kojima je prostor u kojemu su sada premalen.

Potrebne barem 4 ženke
Životinja koju vrlo vjerojatno nećemo tako skoro vidjeti u Zagrebu je slon. Posljednji koji su bili uginuli su prije tri i pol godine, Suma od dijabetesa, a Patna od karcinoma na nozi.

– Slonovi imaju osjetljiva stopala, a često im znaju i nokti urasti u meso. Da bismo ih mogli držati, moramo osigurati tri tisuće kvadrata vanjskog prostora i još toliko unutarnjeg. Prema pravilima morali bismo nabaviti i najmanje četiri ženke jer moraju biti u krdu – kaže edukator Tomislav Krizmanić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije