Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPREŽALJENA IKONA

Znate li tko je ova žena? Zovu je bakom umjetničkog pravca, a zbog ovog hita dostigla je svjetsku slavu

kinoteka
06.03.2024.
u 09:00

Zagrepčani će se moći upoznati s njezinom estetikom, temama te najuspješnijim i omiljenim naslovima

Novi tematski ciklus koji će vladati platnom Kinoteke tijekom ožujka i travnja s čak 23 fantastična naslova posvećen je francuskoj redateljici Agnès Vardi. Program nazvan "Ciklus, priče" sažima šest desetljeća iz opusa "bake francuskog novog vala", podijeljen je u pet tematskih cjelina, a svaka prikazuje redateljicu u jednoj od prepoznatljivih uloga, kao autoricu filmskih portreta, zaljubljenicu u ljude i mjesta, neumornu putnicu, skupljačicu i lutalicu.

Gledatelji će se moći upoznati s njezinom estetikom, temama te najuspješnijim i omiljenim filmovima koji igraju od ovog tjedna. S obzirom na to da inspiraciju nije pronalazila u filmskoj tradiciji, već u povijesti umjetnosti i fotografiji, prvi dio ciklusa posvećen je Vardinim kinematografskim portretima.

Među njima je i "Cléo od 5 do 7", koji joj je donio svjetsku slavu, a pripovijeda priču o dva sata u životu pop-pjevačice u iščekivanju medicinskih nalaza. Riječ je o njezinu drugom dugometražnom ostvarenju, u kojem se autorica poigravala prikazom subjektivnog i objektivnog vremena. Možete ga pogledati večeras u 18 sati, a u istom terminu sutra igra "Jane B. za Agnès V."

VEZANI ČLANCI: 

Filmski je to portret pop-ikone i umjetnice Jane Birkin te izuzetan filmski esej o prikazu drugih na platnu. U petak će se prikazivati "Jacquot iz Nantesa", dirljiva posveta dugogodišnjem partneru Jacquesu Demyju. Prvu temu ciklusa zaključuju autobiografske "Agnèsine plaže", u kojima je redateljica ponudila reviziju vlastitog života, a mogu se pogledati u subotu. 

VIDEO: Prosvjed protiv molitelja u Zagrebu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije