Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dumovec u akciji

Zmijoliki gušter pronađen u garaži na zagrebačkoj Pešćenici

Dumovec
01.04.2023.
u 11:01

Blavori se hrane se kukcima, puževima, žabama, gušterima, pticama, malim sisavcima, pa čak i zmijama. U Hrvatskoj nastanjuju područje od Istre do Konavala. Staništa su im livade, makije, kamenjari i vrtovi, rekao je Skok.

U podzemnoj garaži zgrade u zagrebačkom naselju Peščenici pronađen je blavor, zmijoliki gušter koji ne nastanjuje kontinentalni dio Hrvatske nego živi isključivo u njezinu priobalju, nakon čega je zbrinut u oporavilištu za divlje životinje, priopćilo je zagrebački ZOO. 

Čovjek koji je opazio blavora, mislio je da je riječ o zmiji. Prekrio ga je kutijom i u pomoć pozvao terensku ekipu Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Hvatači iz skloništa u Dumovcu brzo su stigli na intervenciju i preuzeli veličanstvenog gmaza.

Pretpostavljaju da se beznogi gušter nekome zavukao u automobil te tako doputovao u metropolu.

Blavora, dugog 70 centimetara, prevezli su na pregled u oporavilište za divlje životinje zagrebačkog Zoološkog vrta.

"Riječ je o lijepom, zdravom gušteru. Kako bismo mu osigurali toplinu na kakvu je navikao, privremeno smo ga smjestili u poseban terarij u našoj gmazari", rekao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok. 

Kada se utvrdi gdje bi blavora bilo najbolje pustiti u prirodu, vratit će ga se u priobalno područje Hrvatske kojem pripada, najavio je.

Blavori su robusni gušteri koji mogu dosegnuti metar i pol dužine. Ljudi ih nerijetko znaju zamijeniti za zmije.

Od zmija ih možemo razlikovati po očnim kapcima, dužem repu te tupljem obliku glave.

Hrane se kukcima, puževima, žabama, gušterima, pticama, malim sisavcima, pa čak i zmijama. U Hrvatskoj nastanjuju područje od Istre do Konavala. Staništa su im livade, makije, kamenjari i vrtovi, rekao je Skok.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:10 01.04.2023.

Obični, mali jadni sljepić!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije