Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrtonosna bolest

Kristijanu život može spasiti samo skupa operacija u Kini

Kristijan Horvat
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
Autor
Sandra Golemac
11.03.2014.
u 18:21

Kristijan Horvat sa 19 godina jedini je tinejdžer u svijetu s dijagnozom odumiranja mišića i živaca, bolesti koja inače pogađa starije od 60. Stanje mu se pogoršalo, u invalidskim je kolicima i teško govori, rukama se više ne služi... Zadnja nada mu je eksperimentalna transplantacija matičnih stanica u klinici u Kini, koja stoji 40.000 eura

Donedavno je igrao nogomet, plivao, klizao se, rolao, trenirao te-kvon-do, hodao po pisti kao maneken... S četiri godine u vrtiću zahtijevao je da mu donesu vilicu i nož da bi jeo.

Bio je dijete, a jeo je kao odrasla osoba. Danas Kristijan Horvat ima 19 godina i bori se za život. Njegovu je mladost naglo prekinula smrtonosna bolest odumiranja mišića i živaca. Riječ je o iznimno rijetkoj bolesti koja pogađa starije od 60 godina.

Kristijan Horvat, koliko je zasad poznato, jedini je tinejdžer na svijetu s tom dijagnozom koji je od zdravog dečka postao invalid za samo deset dana. O njemu smo već pisali kada je lani išao na elektroakupunkturu – alternativno liječenje s obzirom na to da mu klasična medicina nije pomogla.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

No, njegovo se stanje još više pogoršalo jer su se pojavili dermatološki problemi zbog kojih je dobio i sepsu. Danas je u invalidskim kolicima, teško izgovara riječi, rukama se ne može služiti, a ako se hitno ne pronađe neko rješenje, ovog će mladića dočekati smrt gušenjem.

– Moji e-mailovi i pozivi obišli su cijeli svijet. Jedini bi spas Kristijanu mogla biti eksperimentalna transplantacija matičnih stanica u jednoj klinici u Kini kojoj je uspješnost čak 95 posto. Vjerujem da će to pomoći mome Kikiju. To nam je zadnja nada. Na operaciju bismo trebali ići 26. travnja, no sve to ukupno stoji 40 tisuća eura, a mi taj novac nemamo – snuždenim je glasom poručila njegova borbena majka Slavica Horvat bez čije pomoći Kristijan ne može ni hodati, ni odijevati se, ni jesti.

S obzirom na to da je riječ o danima, Slavica Horvat moli sve koji mogu da im što prije pomognu s donacijama uplatom na račun u Zagrebačkoj banci otvoren na ime Kristijan Horvat za Hrvatsku: 2360000-3115715481, za inozemstvo: 2360000-3239682806 IBANhr9723600003239682806 SWIFT ZABAHR2X.

Do 26. travnja obitelj Horvat trebala bi uplatiti 24 tisuće kuna pologa za transplantaciju.

>>Od zdravog dečka postao je invalid u samo deset dana

Komentara 3

SA
samodinamo
07:35 12.03.2014.

Banderas će sigurno pomoći jer je čovjek za razliku od doktora Ostojića

SN
Snasasasalasa
19:30 11.03.2014.

Obratite se Milanu Bandici. On je meka srca i sigurno bu pomogel!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije