Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Zdenac života 109 godina stoji ispred HNK, a trebao je završiti u drugom gradu

22.12.2021.
u 09:30

Po mnogima to je jedna od najljepših fontana uopće zbog kreativnosti rješenja, jednostavnosti i impresionističkog tretiranja plohe.

Fontana s nazivom Zdenac života djelo je kipara Ivana Meštrovića nastalo početkom 20. stoljeća kada je i postavljeno ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, kako stoji na stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

 

"Po mnogima to je jedna od najljepših fontana uopće zbog kreativnosti rješenja, jednostavnosti i impresionističkog tretiranja plohe. Fontana je Meštrovićevo remek-djelo zaigrane ranije faze stvaralaštva. Simboličku poruku isprepletenih ljudskih aktova koji posežu za vodom života, od staraca i ljubavnika do djece svaki prolaznik tumači na svoj način. Nitko ne ostaje ravnodušan pred univerzalnom humanističkom temom", navode.

"Meštrović se izrazito borio da završi u Splitu. Nakon toga Isidor Kršnjavi otkupio je Zdenac i postavio ga na današnju lokaciju 1912. Otad je popularno okupljalište mladih ili samo nezaobilazna stanica svakoga tko šeće centrom grada i promatra njegove brojne spomenike. Zdenac je napravljen od bronce 1905. Prvi put je izložen kao središnje djelo na proljetnoj izložbi Bečke secesije godinu dana kasnije. Likovi ljudi koji su zagrljeni oko Zdenca prirodne su veličine i predstavljaju želju za životom i životnim radostima", piše pak specijalizirani protal Baušetla.hr.

Većina Meštrovićevih ranih djela, simbolične tematike, oblikovana je, kako stoji na stranicama Enciklopedije, u duhu secesije (Timor Dei, 1905; Izvor života, 1907; Sjećanje, 1908); neka pokazuju impresionističke nemirne površine, nastale pod utjecajem Rodinova naturalizma (Zdenac života, 1905., postavljen ispred zgrade HNK u Zagrebu 1912), a druga, oživljavajući nacionalni mit, postaju stilizirana monumentalna plastika (Kosovski ciklus, 1908–10).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije