Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film Marka Šantića

"Zbudi me": Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu premijerno u Kinoteci

Foto: Kino Kinoteka
1/7
17.04.2024.
u 13:44

Premijeri će se pridružiti i filmska ekipa, ali i nagrađivani hrvatski redatelj Marko Šantić, kojemu je ovo četvrti dugometražni igrani film, nastao u suradnji slovenskih, hrvatskih i srpskih produkcija, a osvojio je čak pet nacionalnih slovenskih filmskih nagrada "Vesna"

Nakon obilaska svijeta i raznih filmskih festivala, igrani film redatelja Marka Šantića "Zbudi me", osvijetlit će i platno zagrebačkog kina Kinoteka.

Već u ponedjeljak u 20 sati gledatelji će se moći upoznati s pričom Roka, koji se, izgubivši sjećanje, vraća u svoj rodni kraj te se upušta u potragu za svojom problematičnom prošlošću i poviješću svoje obitelji. Na tom putu će mu se pridružiti i mlađi brat, koji će mu pomoći da prvi put u životu prihvati odgovornost, da se suoči sa samim sobom i spriječi da se loša obiteljska povijest ponovi.

Premijeri će se pridružiti i filmska ekipa, ali i nagrađivani hrvatski redatelj Marko Šantić, kojemu je ovo četvrti dugometražni igrani film, nastao u suradnji slovenskih, hrvatskih i srpskih produkcija, a osvojio je čak pet nacionalnih slovenskih filmskih nagrada "Vesna".

VEZANI ČLANCI:

– Posljednjih godina svijet svjedoči povijesnom revizionizmu, odnosno reinterpretaciji povijesti. Mlađe generacije sve više vremena provode na internetu, gdje stječu netočne povijesne činjenice. Čini se da pod tim utjecajima oni stvaraju potpuno drugačiju sliku povijest od one kakva je nekada bila – rekao je Šantić. 

Sudbina njegova lika Roka svojevrsna je metafora za revizionizam povijesti na Balkanu i u Europi. Ova provokativna drama bavi se ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu, odnosno iskupljenjem i odnosima Slovenaca prema doseljenicima i stanovnicima iz drugih dijelova bivše Jugoslavije. 

Svi zainteresirani ulaznice mogu kupiti web stranici kina Kinoteka ili na blagajnama kina uoči početka filma.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije