Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKA SKUPŠTINA

Zastupnici se uspoređuju s praljudima i mamutima

14.12.2001.
u 00:00

* Polemika se razvila i kod imenovanja Miljenka Mesića (HNS) pročelnikom Ureda za izgradnju

Prihvaćanju gradskog proračuna za 2002. godinu - teškogk 3,95 milijardi kuna - prethodila je jučer višesatna rasprava gradskih zastupnika, a predloženo je i da ubuduće proračun ide na dva skupštinska čitanja. Novi je proračun veći od ovogodišnjeg za 5,9 posto, ali bez decentraliziranih funkcija tek 0,5 posto - objašnjavao je pročelnik za financije Slavko Kojić. S mikrofonom u ruci i potpomognut grafičkim prikazima s tablicama, suvereno je baratao brojkama koje su vladajući tumačili na jedan, a oporba na drugi način. Porezni se prihodi povećavaju ne zbog novih nameta, objašnjavao je Kojić, jer Zagreb nije uveo nove poreze ni povećao prirez iako je to zakonski mogao, već zbog decentraliziranih poreza, spuštenih s državne razine. Proračun je korektan i ostvariv, zaključio je.

Neracionalan je i nije štedljiv, kontrirali su zastupnici HIP-a, dok su iz Hrvatskog bloka - HDZ, HSP i HKDU - optuživali zbog novih diskrecijskih stavki općenitih naziva, koje se povećavaju. Samo za usluge Državnog pravobraniteljstva izdvaja se šest milijuna kuna, ljutilo je Davorina Tepeša (HDZ), umjesto da se zaposlilo nekoliko pravnika koji bi gradske sporove, veli, odrađivali za plaćicu. Pale su i uvrede. Pavo Gagulić (HDZ) tražio je da Grad, umjesto što kupuje zemljišta, uloži u Internet, a Šandor Dembitz podsjetio ga je na strategiju informatizacije na razini države i odgovor začinio karikaturom pračovjeka s toljagom u rukama kako lovi mamuta. "Prepoznat ćete se", dobacio je. Predsjednik Skupštine Velimir Srića na to je rekao da neće dopustiti vrijeđanje, a kad je Gagulić poručio Dembitzu da nisu u Skupštini opštine Novi Sad, Srića je ozbiljno najavio opomene, no kad još malo prouči Poslovnik.

- Kad bi netko sad ušao i čuo ove koji kritiziraju proračun, mislio bi da će 1. siječnja tramvaji stati, ambulante neće raditi, a Sava krenuti uzvodno! - ustvrdio je potpredsjednik Skupštine Vladimir Velnić (SDP).

- Danima da tu sjedimo ne bismo postigli konsenzus, ali zato postoji pozicija i opozicija - pomirljivo, ali uvjereno proračun je branio gradonačelnik Milan Bandić.

Polemika se razvila i kod imenovanja Miljenka Mesića (HNS) pročelnikom Ureda za izgradnju. HNS-ovci su optuženi da su sami sebi "skočili u usta" jer su inzistirali na javnom natječaju za pročelnike, a sada imenuju svog čovjeka.

- Trošili ste novac za natječaj bez veze, i od ljudi pravili budale - ustvrdio je Miroslav Rožić (HSP), naglasivši kako Mesića kao urbanista izuzetno cijeni.

Bandić je uskočio podržati koalicijskog partnera HNS.

- Ja vidim par mjeseci unaprijed, imam političkog sluha i instinkt pa neću pogriješiti - argumentirao je svoju potporu Mesiću, koji je većinom glasova i izabran.

Ro. Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije