Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za zagreb

Zašto nova stranka? Milan Bandić ne želi ovisiti o HDZ-u

'24.03.2013., Zagreb - Prvenstvo Hrvatske u zenskom ragbiju 7.  RK Mladost - RK Zagreb.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
26.03.2013.
u 11:27

Ostojić skrenuo u "crveno" i razmišlja je li mu HNS uopće partner. Bandić hoće svoju logistiku

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, uvjeren je da na političkoj pozornici postoji prostor koji bi njegova buduća stranka, što je kani osnovati nakon lokalnih izbora, mogla zauzeti i polučiti uspjeh na idućim parlamentarnim izborima.

Antitalenti u HDZ-u

Taj prostor nastao je po Bandiću odmicanjem SDP-a od socijaldemokracije. Svoje bivše stranačke drugove iz SDP-a Bandić sada smatra, tvrde njemu bliski izvori, radikalnim liberalima. Svoj pak populizam Bandić tumači kao istinsku socijaldemokraciju. Ideju o osnivanju stranke Bandić je prvi put iznio u subotu, a želi li na idućim parlamentarnim izborima ostvariti uspjeh, budući da je na zadnjima sa svojom listom Stijena doživio fijasko, svjestan je da mu je potrebna stranačka infrastruktura. Bandiću je, kažu naši izvori, dojadilo oslanjanje na infrastrukturu drugih političkih stranaka, konkretnije HDZ-a jer "tuđa je logistika kratka vijeka". Štoviše, ljudi iz Bandićeva kruga ekipu u HDZ-u smatraju "antitalentima". Bandić navodno već dulje razmišlja o osnivanju stranke, a želi li postići nekakav rezultat na parlamentarnim izborima, dvije godine prije tih izbora pravo je vrijeme za političku akciju, drže njegovi suradnici. Ipak, Bandić se možda i malo preračunao. Prostor koji on želi zauzeti već je "zaposjeo" Dragutin Lesar koji je na zadnjim parlamentarnim izborima osvojio čak šest saborskih mandata s tek osnovanom strankom. Osnuje li Bandić zaista stranku, to će učiniti, očito, s ekipom iz gradske uprave koja mu je ostala bliska nakon što je izbačen iz SDP-a. U SDP-ovu zagrebačkom taboru vrlo je dinamično.

Iako šefovi zagrebačkih organizacija SDP-a i HNS-a Davor Bernardić i Dragan Kovačević tvrde da potpisivanje koalicijskog ugovora nije upitno, da je samo "malo zapelo" jer, kako nam je rekao Bernardić, mora proći stranačku proceduru i da će sporazum biti potpisan krajem ožujka ili početkom travnja, iz tabora Rajka Ostojića doznajemo da je dogovor ipak zapeo.

– Iako je koalicija SDP-HNS-HSU načelno dogovorena, ugovor još nije potpisan. Problem su prevelika očekivanja HNS-a s obzirom na njihov rejting. A drugi je problem HNS-ov kandidat za dogradonačelnika Tomislav Stojak. On je preslab i želimo da HNS ponudi jačeg kandidata koji je poznat Zagrepčanima. Ako to ne naprave, možda izgube mjesto dogradonačelnika – kaže naš sugovornik blizak Ostojiću. U HNS-u smatraju drugačije.

– Ne tražimo previše, tražimo samo četiri mjesta koja vode u Skupštinu, znači jedno mjesto manje nego što imamo sada. A mi i ne inzistiramo na mjestu dogradonačelnika, mogu nam umjesto toga dati još jedno mjesto u Skupštini.

Slabi i teškaši

A što se tiče njihovih primjedbi da je Stojak preslab kandidat, pitam se kojeg će teškaša SDP predložiti za dogradonačelnika – govori sugovornik iz HNS-a. Igor Rađenović (SDP) spominje se kao jedan od Ostojićevih dogradonačelnika. U SDP-u se "lome" i oko pitanja je li im pametnije na izbore ići s HNS-om ili bez njega. Nakon što je Ostojić napravio zaokret u strategiji i "skrenuo u crveno" izraženo naglašavajući svoje socijaldemokratsko uvjerenje, jasno je da se SDP tom retorikom odmiče od HNS-a i njihove liberalne retorike.

Komentara 6

MA
Matija100
11:51 26.03.2013.

Opet lažu ovi komunjarski novinari pokušavajući Bandića povezati s "HDZ-ovom infrastrukturom" i tako kad već ne mogu pobijedit svog odmetnutog Bandića treba ga proglasit desničarom i smanjit glasove HDZ-u. Bandić nikad nije bio u HDZ-u. Godinama je bio šef gradskog SDP-a. Milanović je za njega na prošlim izborima tvrdio da nema boljeg kandidata za gradonačelnika. Sad mu je najedanput najgori kandidat. Od jugonostalgičara Milanovića i SDP-a nije se moglo bolje ni očekivat.

M3
Miške 3
12:03 26.03.2013.

Pobjeda Bandića bio bi sumrak i propast Zagreba.Njegovoj pobjedi može se veseliti samo Tamo Horvatinić. Ostojić je još lošiji izbor. Dajmo šansu rođenoj zagrebčanki , našoj susjedi iz Gračana gdji Mađarić, kad su već unaprijed diskvalificirali Bernardića.

KA
kajinx
12:10 26.03.2013.

Nova stranka, hm! Trebamo imati po jednu stranku na svakog stanovnika, koliko stanovnika, toliko stranaka. Jedino tako možemo pobjediti na izborima i riješiti se Vlade koja nas vodi u propast. Bandiću, ja sam mislio da si pametniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije