Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istekao kolektivni ugovor

Zaposlenicima Grada Zagreba smanjena prava, upitna i plaća za srpanj

Zaposlenici vrtića mjesecima čekaju odluku o tome tko će biti ravnatelj
Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL
11.07.2014.
u 12:38

Prijedlog novog ugovora predstavnici radnika dobivaju sljedećeg tjedna, a plaće bi im bile niže od 4 do 15 posto

Djelatnici u kulturi i predškolskom odgoju bez kolektivnog su ugovora već deset dana. Ostali su bez prava na božićnice, regrese, uskrsnice, dječji dar, a još nije jasno na temelju čega će im biti isplaćene plaće za srpanj.

Uprava popustila

Prijedlog novog ugovora koji nudi gradonačelnik Milan Bandić dobit će sljedećeg tjedna, a ono što je za sada poznato jest da će u njemu biti ponuđeno smanjenje plaća od četiri do 15 posto, baš kao što je to slučaj i sa zaposlenicima i službenicima gradske uprave koji su jučer s gradonačelnikom potpisali novi kolektivni ugovor i to s nižim plaćama.

– Mi smo se za sada uspjeli dogovoriti, a vidjet ćemo što će dalje biti – kazao je predstavnik sindikata Gradske uprave Vlado Korbar. S druge strane, sindikalci iz kulture i predškolskog odgoja na niže plaće ne pristaju jer su im u odnosu na službeničke one ionako već puno niže, smatraju.

– Mi ne znamo kako će nama biti isplaćene plaće za srpanj, na temelju čega? Kada bismo pozvali inspekciju rada u svoje ustanove, platili bismo kaznu jer ustanove moraju imati pravilnik koji plaću određuje kolektivnim ugovorom, a to je prekršeno. Mislimo da nije pravedno od nas tražiti još veća odricanja jer smo mi već sada manje plaćeni od uprave – kazala je jučer na tematskoj sjednici Odbora za kulturu Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Iako se još ne zna kako, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da će im plaće biti isplaćene.

"Neće biti problema"

– Ne dogovorimo li se, svaka ustanova ima pravilnik o radu i na osnovi njega ćemo i isplatiti plaće. Sigurno neće biti nikakvih problema – kazao je Lovrić te dodao da je gradonačelnik naredio niz mjera štednje koje se odnose na sve one koji primaju plaću iz gradskog proračuna, pa i na zaposlene u kulturi i predškolskom odgoju.

Ne potpiše li se novi kolektivni ugovor, primjena pravilnika o radu mogla bi pak, kako kažu neki ravnatelji, donijeti zbrku u isplatama plaća.

– Bez kolektivnog ugovora izgubit će se red, a primjena pravilnika o radu ubit će svaki smisao između radnih mjesta jer će se tako za isto radno mjesto, staž i drugo moći isplaćivati različita plaća, a sindikat na to bez kolektivnog ugovora neće moći utjecati – kazao je ravnatelj jednog od centara za kulturu.

Komentara 3

PC
poshten_chovek225
07:41 13.07.2014.

Za place odgojiteljica nase djece nema ali zato za 50% fuckurica i fuckura koji si u drzavnim opcinskim kancelarijama samo mazu nokte i sminkaju mora bit- eto voz se zaustavio od Kosorice a sada smo na Brodu koji juri ko ko zna u koju luku EU no nevjerujem da gdje god i bilo kojoj stane i usidri se bilo sta dobro za nas bude

TO
tomokaro
14:44 11.07.2014.

Gosp. Korbar se "uvijek" dogovara ali na štetu zaposlenika,pa Bandić igra na to da je velika većina zaposlenih u Gradu preko njega i njegovih pulena pa ima ravnotežu ali kako u kulturi takovih nema a i normalno je, postoji veliki problem u sindikatu. Vrijeme je za promjene i u sindikatu, vrijeme je da sindikat i vodi neke akcije a ne samo "dogovara" vrijeme je da preispita zapošljavanje u gradu,vrijeme je da preispita opravdanost broja izvršitelja po pojedinim mjestima,vrijeme je da konačno objavi postoji li u gradu Pravilnik o radu,postoje li uvjeti da se mnogi umirove itd.

DU
duda9
10:35 12.07.2014.

Ima ima puno njih koji imaju uvjeta da idu u mirovinu ali im se ne ide? A mladi na burzi bez lipa u đepu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije