Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasno gradilište

"Zakaj su s MUO-a skinuli skele", pitaju se Zagrepčani, a mi smo doznali razlog

Zagreb: Pogled na krov Muzeja za umjetnost i obrt koji se nadavno urušio
Slavko Midzor/PIXSELL
08.09.2023.
u 12:45

Na svoju staru lokaciju ispred Muzeja za umjetnost i obrt trebala bi se vratiti i tramvajska stanica, koja je nakon urušavanja zida u svibnju pomaknuta južnije

Gdje su skele i zaštitna ograda, pitaju se ovih dana mnogi koji prolaze pokraj zgrade Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) na križanju Trga Republike Hrvatske i Klaićeve ulice. Oko 140 godina staro arhitektonsko remek-djelo Hermana Bolléa teško je stradalo u potresima 2020. godine. Uništen je dio građe, s fasada su popadali frizovi, a najveća je oštećenja pretrpjelo krovište, čija je rekonstrukcija pošla po krivu početkom svibnja, kada se s njega srušio 25 metara dugačak zid i uništilo automobile parkirane u podnožju.

– Sve je razmontirano, kao da su radovi završeni, no izgleda da nije još gotovo pa mi nije baš jasno zakaj su makli skele – govori jedan od prolaznika. A da posla na obnovi muzeja još itekako ima, potvrđuje i njegov ravnatelj Miroslav Gašparović, no za zaštitom pročelja i prolaznika više nema potrebe.

– Skele su uklonjene jer je obnova krovišta završena. Radovi su sjajno izvedeni i to je velik pomak jer je naš muzej dobio potpuno nov krov nakon 140 godina. Prilikom obnove krajem osamdesetih mijenjao se crijep, a sada je sanirano i kompletno krovište, što je velik kvalitativni pomak – zadovoljno će ravnatelj. Naravno, daleko je to još od kompletne obnove muzeja, dodaje.

– Gotovo je ono najvažnije, učvršćivanje zidova, čime je okončana prva faza cjelovite obnove, za koju se uspio povući dio novca iz Fonda solidarnosti, a ostatak će morati pričekati. U muzeju i dalje nema struje, vode, klime, plina... Ničega, no prvu smo fazu završili u roku i onako kako smo i planirali – naglašava Gašparović te dodaje da će se uskoro u muzeju organizirati obilazak za medije kako bi se javnosti pokazalo što je sve napravljeno.

– Momentalno je u tijeku priprema sredstava i dokumentacije za početak druge faze, za koju planiramo povući novac iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Intenzivno radimo, završava se glavni projekt, a za tu nam fazu nisu potrebne skele i građevinari – objašnjava ravnatelj. U drugoj fazi radit će se uglavnom na uređenju interijera, stoga skele na MUO nećemo gledati tako skoro.

– Druga faza uključuje uređenje muzeja, što je velik građevinski i tehnološki pothvat. Muzej sagrađen u 19. stoljeću, naime, moramo prilagoditi 21., što je skupo, zahtjevno i kompleksno – ističe Gašparović te dodaje kako će se potpuna obnova odvijati u nekoliko faza te kako će koštati najmanje 50 milijuna eura, stoga procjenjuje da će biti dovršena za otprilike pet godina. Napominje i kako bi se na svoju staru lokaciju ispred muzeja trebala vratiti i ZET-ova tramvajska stanica, koja je pomaknuta tridesetak metara južnije nakon urušavanja zida koji je držao krovište. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
komit
17:15 08.09.2023.

Nije sagrađen muzej u 19. st. ( što uskoro bivši ravnatelj falsificira namjerno) već Obrtna škola, prethodnica današnje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Dio građevine gdje su bile spavaone i ostale prostorije postao je muzej. Jedna trećina je ostala škola. Sad su se ovi iz muzeja razmahali pa žele cijelu zgradu za sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije