Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Zahuktava se izborna kampanja: Po pobjedu nikad tanjih novčanika

'14.04.2013., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic glasovao je na izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/7
22.04.2013.
u 08:13

Još mjesec dana: Da bi kandidat ušao u utrku, mora prikupiti pet tisuća potpisa.

Plakati s porukama, političkim sloganima, dijeljenje letaka, obilasci gradskih četvrti znak su da se zahuktala predizborna utrka. Tako će biti idućih mjesec dana, točnije do 19. svibnja, kada će građani izabrati gradonačelnika/cu i zastupnike u Gradskoj skupštini, vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima. Kampanja, koja traje već mjesecima, iako u sjeni, intenzivnije je počela ovog vikenda, i to osiguravanjem onog osnovnog, a to je prikupljanje potpisa za kandidaturu. Da bi se uopće sudjelovalo u utrci za prvog čovjeka grada, kandidat mora prikupiti pet tisuća potpisa sugrađana. Za kandidaturu liste za Gradsku skupštinu, stranke će pak morati prikupiti po dvije i pol tisuće potpisa podrške. Štandovi na glavnim gradskim trgovima, na kojima će kandidati tražiti potporu Zagrepčana, već su postavljeni, a na frekventnim gradskim prometnicama osvanuli su i promidžbeni plakati. 

Svi kandidati ističu da nemaju velike budžete za kampanju i da će svoje troškove većinom financirati iz donacija. Stoga će se većinom orijentirati na izravnu kampanju prema građanima, i to organiziranjem skupova na uobičajenim i manje atraktivnim gradskim mjestima. Uz kandidate za gradonačelnika uskoro će se objaviti i imena kandidata za zastupnike u Skupštini.

Milan Bandić - nezavisni kandidat

Moje lice neće se smiješiti s plakata

Milan Bandić kazao je kako neće voditi klasičnu kampanju s plakatima i PR agencijama. Njegovo lice neće se, kaže, građanima smiješiti s plakata u teškom recesijskom vremenu, a sav novac koji mu donatori uplate proslijedit će u zakladu za prevenciju moždanog udara koji je i sam imao. – Otvorio sam račun za donacije i nadam se da ćemo na kraju uspjeti kupiti barem jedan uređaj – kazao je Bandić te dodao da će kampanja biti minimalna jer Zagrepčani dobro znaju tko je. I za njegovu kandidaturu ovoga vikenda počelo je prikupljanje potpisa na glavni gradskim trgovima.

Margareta Mađerić - HDZ/HSP AS/BUZ/HDS/ZDS

Postavljanje golemih plakata počelo u subotu

Kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Margareta Mađerić predstavila je predizborni program pod nazivom “5X5 za pet puta bolji Zagreb”. Zapošljavanje, osnivanje gradskog ureda za umirovljenike, skrb za osobe s invaliditetom samo su neke od odrednica koje je postavila, a u subotu su postavljeni i prvi jumbo plakati s njezinim likom i HDZ-ovim logom. – Prioritetni cilj je zaposlenost. Učinit ćemo sve da pokrenemo investicije – kazala je Mađerić. Kampanju će HDZ s koalicijskim partnerima – HSP dr. Ante Starčević, BUZ, HDS i ZDS – financirati donacijama.

Vladimir ferdelji - HSLS/HSS/Zelena lista

Ja iza sebe nemam skupu logistiku

Vladimir Ferdelji prikupljanje potpisa počeo je u subotu, a u nedjelju, na Dan planeta Zemlje, započela je intenzivna kampanja.

– Svaki dan održat ćemo nekoliko skupova, a cilj nam je približiti se građanima i ponuditi im naš program – kazao je Ferdelji. Objasnio je kako će koristiti logistiku stranaka koje ga podržavaju. – Puno toga ovisi i o sredstvima i donacijama jer ja nemam nikakvu pomoć ni iz gradske ni iz državne blagajne – istaknuo je. Prvi je od svih kandidata predstavio svoj program, a još je prije mjesec dana zakupio prve plakate.

Branko Vukšić - Hrvatski laburisti

Očito je da nas gradski uredi sabotiraju

Laburistički kandidat Branko Vukšić kampanju i skupljanje potpisa počeo je točno mjesec dana do izbora. – Svaki dan bit ćemo na ulicama, trgovima i tržnicama u svih 17 četvrti kako bismo stupili u kontakt s građanima. Kampanja će biti radna na ulici kako to laburisti čine – istaknuo je Vukšić. Dodao je kako se sad snima spot, zakupit će nekoliko plakata, a u startu je našao i primjedbu.

– Izbornom povjerenstvu poslat ću prigovor jer nam Grad još nije dao dozvole za štandove. Svi gradski uredi očito su u službi Bandića pa nas sabotiraju – kazao je Vukšić.

Rajko Ostojić - SDP/HNS/HSU

Još nije uzeo godišnji, ali kampanja traje

Još uvijek aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić nije uzeo godišnji odmor kako je kazao, no kampanju je počeo. Na Trgu bana Jelačića započelo je još u petak prikupljanje potpisa za njegovu kandidaturu, a vikend je proveo družeći se s građanima, te je s Mirelom Holy i Davorom Bernardićem sudjelovao u ekološkoj akciji Zelena čistka na Jarunu. – Financiranje kampanje bit će u zakonskim okvirima, što znači da ćemo kampanju za gradonačelnika provesti transparentno i pošteno.

Najvažnije je da će podneseni račun odgovarati u lipu stvarnim troškovima – kaže Ostojić.

Siniša Šukunda - kandidat Pravaškog bloka

Nemamo novca za plakate i slične stvari

Obilazak gradskih četvrti i izravna komunikacija s građanima u fokusu je kampanje kandidata Pravaškog bloka Siniše Šukunde. Za nju, kažu, nemaju novca kao velike stranke. 

– Prikupljamo potpise po svim gradskim četvrtima, imamo sastanke s mjesnim odborima, bez plakata i sličnih stvari idemo u kampanju. Imat ćemo liste u svim gradskim četvrtima, a nadam se i u mjesnim odborima – kazao je Šukunda. U koaliciji su HSP, Nezavisna lista Pere Kovačevića i stranka Volim Hrvatsku, a ciljaju na direktan odnos s građanima.

Tatjana Holjevac - Nezavisna lista

Potrošit ćemo 400 tisuća kuna za kampanju

Nezavisna lista Tatjane Holjevac još uvijek nema koalicijskih partnera. A kako kažu, neće ih ni biti, možda poslije izbora.

 – Mi idemo na izbore sami. Nakon izbora ćemo vidjeti tko ima slične interese kao i mi i razgovarati o eventualnim koalicijama – kazala je Holjevac.

I Nezavisna lista u petak je započela skupljanje potpisa za gradonačelničku kandidaturu, a potom će od građana tražiti da potpišu peticiju o obnovi i nadogradnji bolnice u Blatu. Kampanju će financirati članovi stranke, nadaju se donacijama, a ukupno će potrošiti 400 tisuća kuna.

>>Bandićevi sinovi razmetni: S njim dijelili prošlost, a sad su suparnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije