Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni ljetopis

Zagrepčani žive 3,5 godine dulje od ostalih građana Hrvatske

zdravlje cvjetni trg
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
Autori: Romana Kovačević Barišić, Sandra Golemac
08.04.2015.
u 14:19

U porastu je u Zagrebu broj oboljelih od raka bronha i pluća, a stručnjaci poručuju da rizik od raka smanjuje promjena životnih navika

Moguće je spriječiti svaku drugu prijevremenu smrt i invaliditet od kardiovaskularnih bolesti, a 80 posto srčanih bolesti, 90 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 i trećina karcinoma može se izbjeći promjenama životnog stila.

Može se izbjeći

Stoji to u zaključku “Zdravstveno-statističkog ljetopisa Grada Zagreb“ za 2014. godinu, koji u povodu Svjetskog dana zdravlja danas predstavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Kardiovaskularne, mentalne, maligne bolesti, ali i oralno zdravlje, zdravstvena su područja prema kojima mora biti usmjerena javnozdravstvena intervencija u budućnosti, poručuju javnozdravstveni stručnjaci. Struktura uzroka smrti i pobolijevanja Zagrepčana, naime, upozorava na visoku zastupljenost zdravstvenih problema za koje postoje provjereni načini sprečavanja.

Vodeći faktori rizika nad kojima pojedinci mogu uspostaviti kontrolu te smanjiti rizike nastanka većine kroničnih bolesti uključuju uz pušenje, prekomjernu uporabu alkoholnih pića, pretilost, nepravilnu prehranu, nedostatnu tjelesnu aktivnost i povišen krvni tlak.

– Vodeće skupine uzroka smrti u 2013. bile su cirkulacijske bolesti, i to ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti. Slijede maligne bolesti među kojima dominiraju zloćudne novotvorine traheje, bronha i pluća, debelog crijeva te dojke. Među malignim bolestima vodeći su uzroci smrti kod žena rak dojke, rak pluća i debelog crijeva. Kod muškaraca je vodeći rak pluća, a zatim debelog crijeva te rak prostate – kaže dr. Marina Polić-Vižintin, Voditeljica Službe za javno zdravstvo pri NZZJZ.

Foto: Milan Ilić

Rak bronha i pluća, ističe, u stalnom je porastu, posebno kod žena, gdje je stopa novooboljelih porasla 22%. Kod muškaraca je porast novooboljelih 8%. Najčešći uzrok raka bronha i pluća dugotrajno je pušenje, koje uzrokuje od 80 do 90% slučajeva karcinoma pluća.

– U padu je nakon niza godina smrtnost od raka dojke žena, pa se može pretpostaviti da je to i zahvaljujući provođenju preventivnih programa – dodaje dr. Polić-Vižintin. Iz “Štampara” najavljuju i kupnju dodatnog mobilnog mamografa.

– Rak dojke je bolest koja je, ako se rano otkrije, izlječiva pa mamografijom želimo obuhvatiti još veći broj žena. Imat ćemo novi digitalni aparat koji će davati najtočnije podatke i slike – poručio je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ-a.

Inače, očekivano trajanje života za stanovnike Zagreba produljilo se u posljednjem desetljeću za tri i pol godine; u 2013. to je 79,1 godinu - za muškarce 76,1, a za žene, kao i uvijek, nešto dulje, 81,7 godinu. Očekivani životni vijek Zagrepčana u odnosu na stanovnike ostalog dijela Hrvatske dulji je.

Prekomjerna težina

Školska djeca čine 19,9% populacije u Zagrebu, relativno su zdravi pa se pažnja posvećuje štetnim navikama. Najviše djece u kategoriji pretilih je u 5. razredu osnovne škole, što se podudara s početkom pubertetskih promjena kod djevojčica. Udio djevojaka s prekomjernom težinom se kasnije smanjuje. Osim djevojaka na 1. godini studija, svaka četvrta mlada osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu.

Komentara 4

Avatar liquidsky
liquidsky
15:17 08.04.2015.

Istina. Ja živim 4,5 godine dulje od sebe.

DU
Deleted user
15:04 08.04.2015.

tako dakle... ok, kupit ću punici kuću negdje ... jel more otok Palagruža? ;-)))

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
21:29 08.04.2015.

U Zagrebu imaš više kontejnera za smeće a time i više otpadne hrane na kojoj kao penzioner možeš preživit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije