Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvaliteta zraka

Zagrepčani se žalili na smrad, no ne bi trebali imati problema s disanjem: 'Mjerenja ne pokazuju odstupanja'

Zagreb: Gusta magla u gradu otežava promet i vozačima i pješacima
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
1/3
02.11.2022.
u 14:07

- Ni mjerenja na postaji Jakuševac ne pokazuju povišene vrijednosti koncentracija sumporvodika ili amonijaka - ustvrdila je Jadranka Škevin-Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a

Zagrepčani su se jutros žalili na neugodan miris, no iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) navode kako je u Zagrebu kvaliteta zraka trenutno dobra, osim nešto povišenih koncentracija lebdećih čestica promjera 2,5 um. 

- One mogu nastati kao produkt izgaranja u kućnim ložištima, izgaranja fosilnih goriva u prometu ili kao produkt industrijske ili poljoprivredne aktivnosti. Njihova količina nad nekim područjem ovisi o geografskim uvjetima, o koncentraciji drugih spojeva i o meteorološkim uvjetima, odnosno o  temperaturi, vlažnosti zraka, vremenskim prilikama bez vjetra i slično - objasnila je za 24sata Jadranka Škevin-Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a.

Zagrepčani, kako navodi, prema koncentracijama onečišćujućih tvari koje se mjere na postaji državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3, ne bi trebali imati većih problema s disanjem.

- Ni mjerenja na postaji Jakuševac (lokalna mreža za praćenje kvalitete zraka) ne pokazuju povišene vrijednosti koncentracija sumporvodika ili amonijaka - ustvrdila je. Mjerenja, ističe, ne pokazuju nikakva odstupanja od uobičajenih vrijednosti

- Ukoliko se osjete neki simptomi poput nadražaja očiju, kašlja ili grlobolje, treba razmisliti o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom. Za detaljnije preporuke o ponašanju kod onečišćenog zraka bi se bilo najbolje obratiti liječnicima - zaključila je Škevin-Sović.

VIDEO Što se događa s vremenom? Poznati meteorolog otkrio što možemo očekivati u studenom!

Komentara 4

Avatar El Indio
El Indio
14:26 02.11.2022.

Cudno, obicno se zalili na Bandica

SA
sasha68
11:17 03.11.2022.

da je ziv sad bi svi po bandiću udarali, a ovako-ne bi trebali imati većih problema-??! pa ne bi trebali imati nikakvih!

WT
WTF!
14:25 02.11.2022.

Chemtrailsi rade punom parom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije