Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika procesija

Zagrepčani sa svijećama i pjesmom došli pred Kamenita vrata

Kamenita vrata,procesija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/15
31.05.2015.
u 23:25

U procesiji 10-ak tisuća građana Zagrepčani sa svijećama i pjesmom došli pred Kamenita vrata

Desetak tisuća Zagrepčana u procesiji od katedrale do Kamenitih vrata noseći svijeće u rukama sudjelovalo je u proslavi zaštitnice grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata. Bezbrojno mnoštvo ispunilo je Radićevu ulicu kojom je i dugo nakon završetka ceremonije odjekivala pjesma brojnih građana iz svih dijelova grada, Hrvatske ali i inozemstva.

– Došli smo organizirano iz Župe sv. Jeronima iz Maksimira i ima nas dvadesetak. Došli smo zahvaliti za još jednu godinu koja je iza nas i preporučiti se za budućnost – kazala je gospođa Marija. Osim organiziranih dolazaka, brojni Zagrepčani došli su sami kako bi u tišini zahvalili Majci za osobne molitve i utjehe.

Hrvati vole Blaženu Djevicu

– Kad god dolazim u centar popnem se do Kamenitih vrata i zapalim svijeću našoj zaštitnici i Majci da čuva prije svega moju djecu, unuke i rodbinu koji su se rasuli po svijetu – ispričao je Andrija s Trešnjevke. Proslava je oduševila i strance koji su baš poput Zagrepčana u tišini proveli puna dva sata, a u mnoštvu vjernika posebno su se isticala djeca te svećenici, časne sestre, sjemeništarci i članovi crkvenih zborova koji su predvodili pjesmu gradskim ulicama.

– Lijepo je vidjeti Zagrepčane kako se zahvaljuju i preporučuju svojoj zaštitnici. Danas svi živimo užurbano i prava je divota vidjeti tolike vjernike koji su ipak našli vremena da dostojanstveno zahvale svojoj zaštitnici – ispričao je jedan od svećenika. Procesiju, kao i ranije misno slavlje u katedrali, predvodio je kardinal George Pell (iz Australije) zadužen za ekonomska pitanja Svete Stolice u koncelebraciji s kardinalom Josipom Bozanićem. Izniman je doživljaj za nekoga tko dođe iz Australije i razmotri činjenicu da ste vi, ovdje u Zagrebu, častili Bogorodicu Mariju već u 12. stoljeću, u vrijeme kad je moja zemlja tek trebala biti „otkrivena" – kazao je u propovijedi Pelli. Dodao je da 'Hrvati vole Blaženu Djevicu'.

Slavlje i u Australiji

– Znam to iz svoga australskog iskustva. Puno sam puta u Melbourneu i Sydneyu posjetio hrvatske zajednice na marijanske blagdane te u raznim vjerskim prigodama i procesijama. Hrvati u Australiji dali su kao katolici predivan doprinos. Mnogi mladi još uvijek žive svoju vjeru i nastavljaju davati doprinos. Ne preostaje mi ništa drugo nego zaključiti da je ključna za to vaša pobožnost prema Majci Božjoj – istaknuo je kardinal Pelli. Na kraju slavlja i procesije kardinal Josip Bozanić vodio je molitvu pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata.

– Koliko si puta čula šaptaje naših molitvi. Bdij i dalje nad Zagrebačkom crkvom, dragim nam gradom Zagrebom i prelijepom domovinom Hrvatskom – kazao je na kraju kardinal Bozanić. Veliku svijeću u ime grada nosio je gradonačelnik Milan Bandić u pratnji suradnika.

>>Zaštitnica Zagreba je Majka Božja od Kamenitih vrata

>>Na tisuće hodočasnika u procesiji Majci Božjoj od Kamenitih vrata

Komentara 9

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
00:26 01.06.2015.

Samo za bezlicne i izgubljene u svemiru smradove je to morbidno

Avatar Trpimir
Trpimir
00:38 01.06.2015.

Pa kaj nije sdp hapsio?

HE
hellen3353
06:55 01.06.2015.

Lijepo od vas da se i Majke sjetite! Tako treba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije