Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fini prihod

Zagrebparkingu mjesečno na račun dolaze 1,609.662 kune

bosanska ulica
Goran Stanzl/PIXSELL
19.12.2012.
u 11:15

Robert Mišeta: To je fini prihod, ali se s druge strane gubi zarada koju bismo mogli pribaviti od naplate pune cijene parkiranja

U posljednjih godinu i pol dana Zagreparking je smanjio broj korisnika povlaštenih parkirnih karata za 10.500, no prema posljednjim podacima, u sve tri naplatne zone za ukupno 25.664 parkirnih mjesta izdana je 23.731 povlaštena karta!

Zagreparking svaki mjesec ima osiguran prihod od 1,609.662 kune samo od povlaštenih karata jer povlašteni parking u prvoj zoni korisnici plaćaju 100 kuna, u drugoj 50 kuna, a trećoj 35 kuna mjesečno.

– Ako se gleda iz tog kuta onda je to fini prihod, no s druge strane gubi se zarada koju bismo mogli pribaviti od pune cijene parkirnih mjesta – govori Robert Mišeta, voditelj podružnice Zagrebparking. 

Najočitiji je nesrazmjer u broju parkirnih mjesta i broja povlaštenih karata u prvoj zoni - od 6.262 slobodnih mjesta, izdano je četiri tisuće povlaštenih karata više.

Tri i pol kune dnevno

– Dobar dio stanara koji koriste povlaštene karte noću parkira u dvorištima zgrada, a danju koriste povlasticu da parkiraju gdje žele za tri i pol kune dnevno, kaže voditelj podružnice Zagrebparking Robert Mišeta.

Iako bi se dalo zaključiti da je u optjecaju tek nešto više od dvije tisuće slobodnih parkirnih mjesta u sve tri naplatne zone, Mišeta govori da nije tako jer stanari odlaze na posao, put, kupnju... čime oslobađaju parkirališta za druga vozila.

Prostora za smanjenje broja povlaštenih karata više nema jer Zagrebparking to ne može provesti bez pomoći policije koja ima točne podatke o vlasništvu vozila, broju prijavljenih stanara na jednoj adresi... no zbog zaštite osobnih podataka i privatnosti te podatke ne mogu dobiti.

– Napravili smo što smo mogli - postrožili uvjete izdavanja karata. Korisnici ih mogu dobiti i prema uvjerenju o boravištu, no vrijede najdulje do datuma do kad je boravište prijavljeno. Maksimalno trajanje povlaštene karte je godina dana jer svake godine revidiramo podatke i tko ne ispunjava uvjete kartu neće dobiti – kaže Mišeta,

Prvi snijeg zadao je velik gubitak Zagrebparkingu koji je prošli ponedjeljak, procjenjuje se, ostao bez stotinu tisuća kuna od naplate parkinga. Iako su snijeg čistili pet dana, Mišeta ističe da je toliko trajalo jer su kamionima snijeg odvozili, a u mnoge ulice nije bilo moguće ući.

Treba graditi garaže

Bivši direktor Zagrebarkinga Mate Kraljević govori da je zbog manjka parkirnih mjesta u odnosu na broj mjesta stalno isticao nužnost izgradnje garaža. –Problem je što smo mnoge važne sadržaje grupirali u centru, mnogo je poslovnih subjekata, a velik dio stambenih zgrada nema privatna parkirališta - kaže Kraljević, danas šef prometnog i komunalnog redarstva. Dodao je kako se od parkiranja može izuzeti dio najužeg centra, ali kako bi bilo dobro napraviti manje garaže unutar postojećih blokova blizu zelenog vala, čime bi se uži centar spasio od parkiranih vozila.

– Kada smo širili zonu naplate od Kvatrića prema Maksimiru povećali smo broj parkirnih mjesta u prvoj zoni za tisuću, a prema podacima iz MUP-a ondje je bilo registrirano 3.000 vozila - napomenuo je Kraljević. Naplata parkiranja bi se, podsjetimo, trebala proširiti na još 20-ak ulica u dvije zone.

>>Napao djelatnika Zagrebparkinga jer mu je htio naplatiti kartu

Komentara 5

IN
InfoMan
21:56 19.12.2012.

Grad kaznjava gradjane ako ne pociste snjeg sa graskog zemljista, ali uredno naplacuje stanarima parkiranje na tim istim povrsinama. Grad je uredno otimao privatno zemljiste kako bi napravio cestu i parkiraliste i osim sto je oteo sada moraju i placat. Demokracija!

TO
tonkica
11:38 19.12.2012.

kako su krenuli uskoro ce pocet naplacivati parking i u kozari boku -.-

Avatar Hazl113
Hazl113
11:43 19.12.2012.

Ma što se vi imate širit još u 20-tak ulica. dosta je toga. Još malo pa ćete naplaćivat na svim parkiralištima u Zagrebu. Vaše gubitke negdje drugdje pronađite, a ne da se širite poput gljiva. Zar nije dosta što vam plaćamo prirez. Bilo bi vam pametnije da zabranite izdavanje povlaštenih karata što ih imaju stanari sa tablicamana kojima ne piše ZG, a pogotovo što su iz druge države. Toga se rješite i imat ćete veći prihod. Uostalom neka vam pomogne i Bandić sa svojim fontanama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije