Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIGURAVAJU PODRUČJE

Zagrebom se širi neugodan miris, građani prijavljuju mučninu i glavobolju? Policija na terenu

Na četiri postaje u Zagrebu izmjerena je vrlo visoka koncentracija štetnih PM čestica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
02.02.2024.
u 11:51

Na teren su izašli i inspektori Državnog inspektorata, koji na području Srebrnjaka pokušavaju utvrditi točan uzrok mirisa.

Na području Zagreba širi se neugodan miris, zbog čega su kod nekih građana navodno zabilježene mučnine i glavobolje. Večernji list kontaktirao je zagrebačku policiju, koja nam je potvrdila da su imali jednu takvu dojavu i da su o svemu obaviještene nadležne institucije.

Neugodan miris širi se na području Maksimira, Petrove,  i Horvatovca u Zagrebu. Policijski su službenici na terenu i da je prostor osiguran te da se provode mjere kako bi se utvrdile okolnosti. Na teren su izašli i inspektori Državnog inspektorata, koji na području Srebrnjaka pokušavaju utvrditi točan uzrok.

Iz Državnog inspektorata kažu kako je vodopravna inspekcija na terenu, još utvrđuju o čemu je riječ i čim budu imali više informacija, o tome će pravodobno izvijestiti javnost. Dojava je navodno stigla putem Centra 112, nakon čega je dežurni inspektorat u najkraćem roku izašao na teren. Na mjesto događaja izašli su i djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje Grada Zagreba.

–Miris je detektiran na području Horvatovca i Bijenika pa pretpostavljam da nema veze s Čretom i našim VGČ-om jer je to na sasvim drugoj strani. Neki su mi i na tom području javili da ne osjećaju ništa pa mi se čini da se smrad osjeti na manjem području- odgovorio nam je predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir na pitanje je li smrad povezan s kompostanom na Čretu.

I s Bukovca potvrđuju da smrad vjerojatno nije povezan s kompostanom

–Imamo puno prijava, ljudi povraćaju, zvala se policija i zatraženo je da Zavod za javno zdravstvo izađe na teren- poručio je Stipe Pavičić iz inicijative Smrad s Bukovca. 

Dio naših sugovornika tvrdi kako smrad zapravo dolazi iz Instituta Ruđer Bošković odakle su se oglasili priopćenja. 

"Institut Ruđer Bošković sve kemikalije zbrinjava u skladu s internim Pravilnikom o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa odvoda te u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Institut kemikalije ne ispušta u sustav javne odvodnje i kanalizacije, već zbrinjavanje kemikalija za potrebe Instituta provodi ovlaštena pravna osoba", navodi se u priopćenju s IRB-a.

S Instituta poručuju da se redovito, četiri puta godišnje, provodi analiza i ispitivanje otpadnih voda koju obavlja neovisni vanjski akreditirani laboratorij Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

"Navedenim redovnim analizama nikada nije ustanovljena povećana koncentracija kemikalija, uključujući organska otapala. Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja danas, 2. veljače 2024. godine, proveo je interni nadzor kojim nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na odstupanje od propisanih procedura zbrinjavanja ili na ispuštanje kemikalija u otpad", poručuju s Ruđera. 

Policija i Državni inspektorat na terenu utvrđuju što se dogodilo, a rezultate će objaviti čim budu dostupni. 

Navodno se smrad osjeti već dva dana na području Srebrnjaka, i to po razrjeđivaču. Međutim, još se ne zna izvor.

Uskoro opširnije...

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Zagreb: Kompostana u Markuševcu iz koje se širi neugodan miris

Ključne riječi

Komentara 28

MT
mačak tom
12:08 02.02.2024.

Bandinjo bi to rešil. Ispravljam se... To se njemu ne bi niti dogodilo. No sada je ljubitelj pasa, pobačaja, imigracije, pederastije itd, itd... na vlasti pa imamo kaj imamo. Lako je bilo valjati se po podu, vezati se lancima i živjeti od javnih donacija. Sami ste si ga zbrali.

MA
marcellus
12:33 02.02.2024.

Što kaže Tomica, kriv je Bandić?

DU
Deleted user
12:41 02.02.2024.

Odkad nam na vlast dođoše ovi predvodnici eko-udruga, Zagreb nam postade jedna velika septička jama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije