Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priručnik za početni

Zagrebiciklin za pomoć u svakodnevnoj vožnji gradom

zagrebiciklin
Jurica Galoić/PIXSELL
02.05.2013.
u 15:00

U priručniku se mogu naći savjeti za vožnju, zakonske obveze, biciklistički servisi i trgovine...

Ako vam se žuri, to ne opravdava jurnjavu među pješacima. Zvonce koristite samo da biste spriječili nezgodu koju drukčije ne biste mogli izbjeći. Umjesto zvonca, sjetite se četiri zlatne riječi: molim, hvala, izvoli, oprosti. Dio je to najnovijeg besplatnog biciklističkog priručnika Zagrebiciklin.

Od ideje do realizacije 

Priručnik je najprije bio ideja Marka Hrastovca za studentski rad na Studiju dizajna, a potom je u suradnji sa Sindikatom biciklista napravljena prilagođena verzija koju možete uzeti u svim biciklističkim dućanima. Riječ je o malom džepnom formatu priručnika na četrdeset stranica za početnike o tome kako preživjeti biciklističku svakodnevnicu u Zagrebu. 

– Na projektu smo radili otprilike dva mjeseca. Htjeli smo da naglasak bude na biciklistima početnicima pa se tako u priručniku može naći sve, od definicije biciklista, savjeta za vožnju, zakonske obveze, pomoć u prevenciji krađe bicikla, popis ruta, servisa i trgovina, do savjeta vozačima motornih vozila kako paziti na bicikliste – kazao je jedan od autora Vladimir Halgota. 

U priručniku nalazi se i biciklistička karta grada koja se čita kroz boju linije – od zelene, žute do crvene. Crvena linija označava visoku razinu opasnosti za bicikliste kao što je, primjerice, Krapinska ulica, Klaićeva, Trg Republike Austrije, Gundulićeva i ostale. 

– Važan dio Zagrebiciklina savjeti su za bicikliste za sigurnu vožnju jer postoje određena pravila kojih se treba pridržavati – poručio je Halgota.

A u slučaju da vam netko ukrade bicikl, autori savjetuju da se to, bez iznimke, treba prijaviti policiji.

Savjeti u slučaju krađe 

– Nažalost, bez fotografije i serijskog broja vjerojatnost da će se vaš bicikl pronaći nisu velike. No, ono što vam preostaje je da pratite oglasnike i mjesta na kojima se preprodaju bicikli jer postoje realne šanse da je upravo vaš bicikl završio na jednom od njih – stoji u najnovijem priručniku Zagrebiciklin.

>>Sve o vožnji na dva kotača pronađite u našoj rubrici Bicikliranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije