Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice nevremena

FOTO Zagrebački poljoprivrednici ogorčeni: 'Nakon oluje, imamo štete i od poplave, a ne žele nam pomoći'

09.08.2023.
u 08:45

Usjevi su nekima potpuno uništeni, no obećanih 15.000 eura po OPG-u neće im pokriti gubitke

Ove godine ostat ću bez sedam ili osam tisuća eura, otpočinje svoju priču Toni Grossi, poljoprivrednik iz zagrebačkog Resnika koji na površini od 1,2 hektara uzgaja više od četiri i pol tisuće sadnica lubenica i dinja. Posljedice su to nevremena koje je sredinom srpnja zahvatilo Zagreb, a onda i poplave koje su tijekom vikenda dokrajčile njegovo polje uz nasip pored Save.

– Prošle godine usjevi su stradali zbog suše. Nakon oluje lubenice su ostale na zemlji, a listovi su bili potrgani pa smo već tada pretrpjeli veliku štetu. Ali nismo posustajali i računali smo da ćemo nakon svega ipak imati još nešto ubrati, a onda se dogodila poplava i šteta je narasla na stopostotnu – govori nam Grossi. Dodaje i kako ove godine nije osigurao zemlju, s obzirom na to da mu prošle godine nije nadoknađena šteta od suše, a komentira i kako ono ne garantira da ćete biti pokriveni u slučajevima poplava i nevremena. Ali smatra kako je Grad, posebice nakon izlijevanja Save iz korita, zagrebačkim poljoprivrednicima trebao pružiti ruku u saniranju štete.

>>FOTO: Pogledajte kako je izgledalo imanje na kojem je Toni Grossi uzgajao dinje i lubenice prije i poslije vremenskih nepogoda

1/7

– Oni su napravili gotovo sve da se to izbjegne jer kada bi proglasili elementarnu nepogodu, jedan dio proračuna morali bi preusmjeriti na pogođena područja. Radim kao pravna osoba i zemljište je u najmu. Nemamo se kome javiti jer je Grad osigurao kanal za prijavu štete isključivo fizičkim osobama – pojašnjava Grossi, a dodaje kako se i dalje nada da će se postići dogovor s Ministarstvom poljoprivrede kako bi pogođeni mogli preživjeti ljeto prepuno gubitaka. A Marina Galović, vlasnica OPG-a Gala i predsjednica Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije, govori nam kako bi navodno od rujna trebalo krenuti financiranje štete iz EU fondova i to do 15.000 eura po OPG-u.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Iskreno, ne znam tko bi bio zadovoljan time. Imam poznanicu koja mi se javila sa štetom od 50.000 eura jer joj je pijavica sve odnijela. Kako će to uspjeti pokriti? Koliko mi je zasad poznato, prvo će poljoprivrednici morati ispuniti niz uvjeta da bi uopće dobili sredstva pa tko prođe, prođe – govori M. Galović. Dodaje i kako joj se čini da Grad ne brine o povrtlarima jer su i proljetos pretrpjeli štete obilnih padalina, a ni tada ih se nitko nije sjetio.

Podsjetimo, nakon srpanjskih oluja, poljoprivrednici su apelirali na proglašenje elementarne nepogode za Zagreb, ali gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je kako to nije izgledno jer prema Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda šteta u jedinici lokalne uprave mora iznositi 20 posto proračuna što u slučaju metropole iznosi oko 400 milijuna eura. Od prvih vremenskih nepogoda čeka se i sastanak Tomaševića i predstavnika Vlade kako bi se ovaj problem riješio, no to se još uvijek nije dogodilo.

>>VIDEO: Ribiči pokušavaju spasiti što više ribe dok se voda povlači u kanalu Sava-Odra

Komentara 1

ZI
ziva___istina
09:26 09.08.2023.

Oluja za oluju, a kamata tek stize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije