Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvojile prva mjesta

Zagrebačke programerke pobijedile dječake na državnom natjecanju

Foto: Zagrebački računalni savez
1/2
12.05.2022.
u 13:34

Lara Semeš, učenica drugog razreda 15. gimnazije peti je puta bila uzastopno najbolja programerka u državi, a njene "nasljednice" Maša Dobrić (8.r) i Rebeka Čačić (6.r) pobijedile u svojim uzrastima.

Postoji stereotip da su u prirodnim znanostima, poput informatike, matematike i fizike, dečki jednostavno više "navudreni" od djevojaka. A da to nije istina, jedan od nebrojenih primjera je i onaj nedavno održavnog državnog natjecanja u programiranju. U njemu su, naime, naprosto "razvalile" upravo - programerke. Sudjelovalo je desetak učenica, a one koje su članice Zagrebačkog računalnog saveza, napravile su nekoliko sjajnih rezultata. 

Lara Semeš, učenica drugog razreda 15. gimnazije peti je puta bila uzastopno najbolja programerka u državi, a njene "nasljednice" Maša Dobrić (8.r) i Rebeka Čačić (6.r) pobijedile u svojim uzrastima, Maša u C++ a Rebeka u Logu. Leona Granoša osvojilia je drugo mjesto u Logu i deveto mjesto u C++, Mare Zrno Agoli bila je četvrta u C++, Rebeka je bila deseta u C++,  kao i Zoe Posokhova među sedmim razredima i Lana Šćukanec među osmim razredima. Odlična Lana Škarica nije imala svoj dan, no osvojila je 6. mjesto u C++ i sedmo u Logu.

Foto: Zagrebački računalni savez

– Baš volimo kada učenice namlate učenike u programiranju – rekli su u ZRS-u, a podsjetili su da su djevojke pobjeđivale dječake i u neka davnija vremena. Sve je počelo s Glorijom Volarević i Anteom Hadviger na državnom natjecanju 2006. godine u Crikvenici. Glorija je tada išla u peti razred, a programirati je počela u četvrtom razredu u radionici "Programerska vijuga" za učenike razredne nastave te sudjelovala u prvom zimskom kampu u siječnju 2005. godine posvećenom junaku domovinskog rata, pilotu Rudolfu Perešinu, u njegovoj Gornjoj Stubici. 

- Leona Granoša je uza sve talente i jedna iznimno sposobna mlada rukometašica sa sjajnom motorikom i visinom. Svakodnevno je okupirane treninzima i čestim vikend putovanjima na utakmice, pa se ne može posvetiti programiranju koliko bi željela, stoga je njeno drugo mjesto vrijedno kao pobjeda, rekao je Zdravko Škokić, tajnik Saveza. U Savezu ponosno ističu kako već dolaze nove generacija programerki koje pohađaju radionice „Programerska vijuga“ za učenike razredne nastave. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije