Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održale i konferenciju

Zagrebačke Liberalke podjelom ruža na Jelačićevu trgu obilježile Dan žena

Foto: Dario Topić
1/5
08.03.2023.
u 14:20

Istaknule su i kako smatraju da žene i dalje nisu ravnopravne, manje su zastupljene na vodećim pozicijama, manje prisutne u javnom prostoru, diskriminirane od poslodavaca, ali i nažalost, vlastitih obitelji jer je većina kućanskih poslova i dalje uglavnom ženska obveza

Međunarodni dan žena na različite se načine obilježava diljem svijeta, a na zagrebačkom su ga glavnom trgu obilježile i zagrebačke Liberalke te zajedno s predstavnicima stranke Glas prlaznicama dijelile žute ruže. Na održanoj tiskovnoj konferenciji podršku Liberalkama, ali i svim kolegicama i ženama pružili su i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić te zastupnik Gradske skupštine Kristijan Jelić.

Na ovaj su način Liberalke podsjetile na borbu za ženska prava i ravnopravnost spolova, ali i na činjenicu da ta borba još traje te da je svijest o neravnopravnosti žena u svakoj sferi društva potrebnija nego ikada prije. Istaknule su i kako smatraju da žene i dalje nisu ravnopravne, manje su zastupljene na vodećim pozicijama, manje prisutne u javnom prostoru, diskriminirane od poslodavaca, ali i nažalost, vlastitih obitelji jer je većina kućanskih poslova i dalje uglavnom ženska obveza. Navode i kako se glas žena mora jače čuti u javnom prostoru, kao i da moramo kao društvo predano raditi na sprečavanju nasilja nad ženama i femicida, koji su i dalje jedan od gorućih problema hrvatskog društva.

– Uz nasilje te patrijarhatski i podcjenjivački odnos prema ženama uz pojedina djelovanje koja zloupotrebljavaju demokratske standarde u pogledu slobode govora i tolerancije postajemo faktički društveni sustav koji se temelji na dominaciji muškaraca nad ženama. Ravnopravnost spolova nije samo temeljno ljudsko pravo. Društvene prednosti i potencijali povećanja rodne ravnopravnosti odnose se na poboljšanje ekonomije u smislu povećanja BDP-a, zaposlenosti, konkurentnosti i produktivnosti, ali i demografske slike – naglasila je predsjednica Liberalki Dijana Radovniković.

– Konačno, žene u društvu zaslužuju daleko više od poklonjenog cvijeta na Dan žena, zaslužuju odgovornost i pomoć države u pogledu osiguravanja njihove društvene ravnopravnosti kontinuiranim provođenjem odgovarajućih politika usmjerenih jačanju njihova društvenog položaja. Prema tome, preuzmimo od danas odgovornost za obavljanje tih važnih zadataka – zaključuju iz stranke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije