Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spajanje bolnica

Zagreb ne da svoje bolnice u Milinovićevu Mrežu ušteda

Zvonimir Šostar
REUTERS
Autor
Sonja Hoffman
14.07.2010.
u 12:40

U redu je da se spoje Vrapče i Jankomir, a sve ostalo nema osnove, rekao je dr. Zvonimir Šostar o prijedlogu ministra Milinovića.

Gradski odbor za zdravstvo u ponedjeljak je na izvanrednoj sjednici, na kojoj se raspravljao o planu ministra zdravstva Darka Milinovića da spoji zagrebačke bolnice i uključi ih u Mrežu, predložio da se gradonačelnik Milan Bandić bori svim pravnim sredstvima protiv toga pripajanja i tako zaštiti osnivačka prava grada. Jučer je Skupština to i potvrdila.

Izbrisao pet bolnica

Naime, Milinović je donijevši odluku o Mreži 24. lipnja, i nakon što je počela vrijediti 30. srpnja, na sjednici vijeća HZZO-a, ukinuo proračune i tim potezom pera “izbrisao” pet zagrebačkih bolnica te obrnuo zakonsku proceduru.

– Objava Mreže, slučajno ili namjerno, zadire u ovlasti lokalne samouprave i dezavuira ih – tvrdi dr. Mirando Mrsić. Prema zakonu, ističe, odluku o spajanju bolnica može donijeti samo njihov vlasnik, u ovom slučaju gradska uprava, te registrirati tvrtku na Trgovačkom sudu.

– Tek potom na red dolazi ministar, od kojeg vlasnik bolnica traži njihovo uvrštenje u Mrežu – objasnio je dr. Mrsić. Istaknuo je i da odbor nema ništa protiv spajanja psihijatrijskih bolnica Vrapče i Jankomir, no ostalo je, upozorava, besmislica.

– Mreža koju je Milinović predložio temelji se na teritorijalnoj srodnosti, a ne na srodnosti djelatnosti – istaknuo je. Pristati na to, značilo bi, objašnjava, da će Sveti Duh postati prva i jedina bolnica na svijetu koja zbrinjava i akutne i kronične pacijente, a da će bolnice Traumatološka, Srebrnjak, Jordanovac i Goljak nestati. Iako ministar tvrdi da je razlog spajanja ušteda, izračuni kažu drukčije.

– Uštedjelo bi se 318.000.000 kuna, što je samo jedan posto proračuna. Razlog zbog kojeg se požuruje spajanje leži u očekivanjima Svjetske banke i MMF-a, koji tvrde da su 64 bolnice previše – ističe Mrsić dodajući da bi stvarna ušteda na troškovima uprava bolnica iznosila 852.000, što je 0,0032 posto ukupnih troškova zdravstva. Osvrnuo se i na slučaj Srebrnjak, kojemu su prije tjedan dana ukinute djelatnosti kardiologije, reumatologije, neurologije i bronhoskopije, pa oko 3000 djece nije išlo na dogovoreni pregled.

Samo Vrapče i Jankomir

– To je, nakon inspekcije, koja na Srebrnjaku ništa nije pronašla, novi pritisak da se prihvati spajanje – istaknuo je Mrsić i dodao da je dogovor uvijek moguć, ali ne na štetu djece i građana. U Uredu za zdravstvo također ministrov prijedlog o pripajanju zagrebačkih bolnica Mreži bolnica smatraju neprihvatljivim.

– U redu je da se spoje Vrapče i Jankomir, a sve ostalo nema osnove – rekao je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije