Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini EU grad u top 10

Zagreb je jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu, uzrok su opasne čestice

Foto: IQAir
1/2
01.11.2021.
u 08:59

Kao i proteklih dana, najgori polutant u hrvatskoj metropoli su čestice PM 2.5, koje, su trenutno 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije

Grad Zagreb jutros je ponovno dio vrlo biranog društva, i jedini je europski grad koji se nalazi u toj ekipi. Od deset svjetskih gradova s najzagađenijim zrakom prema švicarskom portalu IQAir, Zagreb je jutros od 7 ujutro na "luksuznom" drugom mjestu i to sa indeksom zagađenja od 183, najvišim u proteklih tjedan dana. 

Iznad njega su Delhi u Indiji koji ima indeks zagađenja 198 te Lahore u Pakistanu čii je indeks čak 264. A kao i proteklih dana, najgori polutant u hrvatskoj metropoli su čestice PM 2.5, koje, su trenutno 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije. Zagreb je, podsjetimo, pri vrhu bio i jučer, te u subotu i petak, a središnji dnevni indeksi zagađenja iznosili su od 156 do 164. 

Pogled iz aviona: Ovako jutros izgleda Europa
Foto: Stela Lechpammer

Pogled iz aviona: Ovako jutros izgleda Zagreb
Foto: Stela Lechpammer

 

PM2,5 ili fine čestice su, inače, lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, ili grijanja na drva ili ugljen. Stanovnicima se zato preporuča da nose maske vani, pročišćavaju zrak u unutrašnjosti domova, te da zatvaraju prozora kako bi izbjegli ulazak onečišćenog zraka. Također se preporučuje da izbjegavaju vanjsku rekreaciju. 

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:37 01.11.2021.

Mozemo spaljiva smece koje su docirajuci drugima prije izbora obecali rijesiti brzim drobilicama. To je ekoloski prihvatljivo ak to rade lefte filozofi bez radnoga staza.

CH
chr1s
09:31 01.11.2021.

Dajte molim vas, pa kod nas u Brodu je sa toliko PM u zraku ovo redovni dan za obiteljski piknik. Imamo uređaje za mjerenje čestica kao oni u Černobilu za mjerenje zračenja. Da nema onog bibka na kraju, kazaljka bi obišla još tri kruga.

AF
AfganistanskiHrvat
10:13 01.11.2021.

Ova industrija noćnih ilegalnih spalionica će nas dokrajčiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije