Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan grada

Zagreb danas slavi svoj dan, na programu brojne besplatne aktivnosti, donosimo popis

Zagreb: Pogled na katedralu i kran kojim se provjerava šteta nastala u potresu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
31.05.2023.
u 08:52

S obzirom na to da Zagreb svoj dan slavi u spomen na Majku Božju od Kamenitih vrata, obilježavanje tradicionalno završava večernjom procesijom, a tijekom cijeloga dana u planu su brojne besplatne aktivnosti, edukativne ture, predstave, glazbeni nastupi...

Zagreb danas slavi svoj dan i svim građanima i posjetiteljima priprema raznovrstan program tijekom cijeloga dana. Svečani dio započinje već u 11 sati posebnom sjednicom Gradske skupštine na kojoj će biti dodijeljena priznanja i medalje Grada kao i nagrada Zagrepčanka godine, koja je ove godine pripala Mireli Čavajdi. Dodijelit će se ukupno 15 priznanja, a medalju Grada Zagreba dobit će policajci koji su porodili ženu u stanu na Savskoj.

Istodobno, zagrebačkim će ulicama krenuti "Glazbena kontrola" ZET-a. Koncert kao poklon iznenađenja gradu i građanima priprema orkestar ZET-a, a sve će se odvijati od 10 do 12 sati. Lokacija? Taj dio je iznenađenje, no možemo otkriti da će se zvuci klasike i zagrebačkih hitova čuti od Remize, Tomislavca, Ilice i brojnih drugih lokacija kuda tramvaji voze centrom.

Glazbe će biti i na Zrinjevcu i to od 17 sati. Jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu suvremenog jazza priredit će glazbenica Tamara Obrovac i Transhistria ansambl.


VIDEO: Hrabri policajac Josip pomogao rodilji koja se porađala: 'Vidio sam ih u autu uznemirene'


Najmlađe, ali i one nešto starije, od 18 sati očekuje zanimljiva predstava. Naime, uz proslavu rođendana Zagreba, ove godine obilježava se i 150. obljetnica rođenja prve hrvatske profesionalne novinarke i jedne od najčitanijih književnica Marije Jurić Zagorke, stoga će biti prikazana predstava 'DrugačiJA: Marija Jurić Zagorka' u Centru mladih Ribnjak. U današnjem programu su i druga besplatna kulturna događanja, popis pogledajte OVDJE.

Proslavi Dana Grada već tradicionalno pridružuju se i turistički vodiči koji organiziraju besplatna tematska razgledavanja. Turistička zajednica grada Zagreba organizira besplatne razglede grada – Tesla Tour Croatia, Šetnje s purgericom, Zakaj volim Zagreb i Grič priča ljubavnu priču.

Društvo turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije također organizira četiri besplatna razgleda grada na hrvatskom – Vlaho Bukovac u Zagrebu, Židovi u Zagrebu, Vranyczanyjevi i njihova ostavština u Zagrebu te Maksimir nekad i sad.

S obzirom na to da Zagreb svoj dan slavi u spomen na Majku Božju od Kamenitih vrata, obilježavanje tradicionalno završava večernjom procesijom.


VEZANI ČLANCI:


Misno slavlje u povodu svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, održat će se u 19 sati ispred Zagrebačke katedrale, a s mons. Draženom Kutlešom, zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, nazočnim biskupima te svećenicima i zagrebačkim redovnicima predvodit će ga kardinal Mario Grech, glavni tajnik Biskupske sinode.

Nakon mise uslijedit će i tradicionalna procesija sa svijećama i likom Majke Božje, a kao i svake godine od katedrale će se krenuti Bakačevom pa sjevernom stranom glavnog gradskog trga te Radićevom do Kamenitih vrata. 

Za to će vrijeme na snazi biti i privremena regulacija prometa koji će se, uz policijsku asistenciju, privremeno prekinuti od 20 do 21.30 sati na Kaptolu od broja 1 do Kamenitih vrata u gore navedenim ulicama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije