Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi

Za rad na crno treba kazniti i radnika, a ne samo poslodavca

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 03.12.09., Cakovec, Hrvatska- Ivan Resetar. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
30.05.2011.
u 13:56

- Upozorili smo na kršenje zakonskih i moralnih načela, na očite sukobe interesa, nepotizam i korupciju, no bez odjeka i polemike. To što se krše zakoni kao da nikoga nije briga - smatra Rešetar

ČAKOVEC - Nedopustivo je da se u suzbijanju rada na crno za prekršaj kažnjava smo jedna strana, a to je poslodavac. Kad se u obrtničkoj radionici zatekne neprijavljeni radnik, poslodavcima se izriču visoke novčane kazne, a radnika jedva da se nešto pita, kao da on ne zna da nije potpisao ugovor i da nije prijavljen. Kao da je do nezakonito radnog odnosa došlo mimo njegove suglasnosti - kaže Ivan Rešetar, predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije, koji je progovorio o problemima međimurskih obrtnika.

Broj obrtnika pada iz godine u godinu. Lani ih je propalo više od stotinu. Država reagira kad treba spasiti velike tvrtke s većim brojem radnika, a propast jednog obrtnika, kaže, nikoga ne zabrinjava. Rad na crno poprimio je, tvrdi, zabrinjavajuće razmjere.

- U nadzoru rada na crno inspekcijske službe uglavnom su ažurne i redovite, no prilikom nadzora tzv. nadriobrta, odnosno fušera, nemaju dovoljno ovlasti i kadrova. Obrtnici se žale i na tvrtke koje osnivaju gradovi i općine.

- Takva trgovačka društva koja se registriraju za sve moguće djelatnosti, koje osnivaju neprofitne i proračunske institucije, oduzimaju posao registriranim tvrtkama i obrtima. Upozorili smo na kršenje zakonskih i moralnih načela, na očite sukobe interesa, nepotizam i korupciju, no bez odjeka i polemike. To što se krše zakoni kao da nikoga nije briga - smatra Rešetar.

Obrtnici upozoravaju i na to da automehaničari, autoelektričari, autolimari i autolakireri nisu uspjeli s osiguravajućim kućama dogovoriti novi način priznavanja cijene rada. Nemogućnost naplate potraživanja posebna je priča.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
19:50 30.05.2011.

Svakako da treba kazniti i fizičku (radnika) i pravno odgovornu osobu tj.poslodavca ali poslodavac se na sudu uvijek izvuče za razliku od fizičke osobe.

RB
raky_b
07:12 31.05.2011.

kazniti radnika!? to je najveca glupost koju mogu napraviti.... jedan primjer: moj brat radi godinu dana za lika, koji mu je uzeo knjizicu i prijavi ga. i prva 2 mjeseca sve bilo ok..pa pocela plata kasniti,par dana, pa tjedan paa dva...i na kraju plata kasnila puna 2 mjeseca. znaci odradio moj brat 3 mjeseca bez kune....ode kod sefa i kaze nemam s cim vise ni na posao doci,trebaju mi pare...i ovaj mu da otkaz. ok, nije ni steta takvog posla...kad iznenadjenje tek slijedi, proveo je tamo 14 mjeseci, od toga nije bio prijavljen prva 3, a mirovinsko i zdravstveno mu je UPLACENO SAMO ZA 2 MJESECA. i sad drzava za to zeli kazniti mog brata, ili nekog drugog radnika!? ko je zaduzen za nadzor poslovanja tih lopova, drzava ili moj brat!? sta bi svaki radnik trebao ici prije jutarnje shifte pitati sefa da prvo vidi da li je za taj dan prijavljen i da vidi papire,jer nece raditi!? da, postoje i radnici kojima odgovara rad na crno, pa tako se i dogovaraju za posao...ali da ce u slucaju ovoga zakona najebati postene ni krivi ni duzni, hoce.....itakako genijalno!!!!!

SV
svarun
16:20 30.05.2011.

vidi ti pametnjakovica! on bi kaznjavao radnika koji je stavljen pred zid gole egzistencije i onda ga jos kaznjavao! kao da je to njegov izbor izmedju desetak poslova na kojima bi bio prijavljen i ovog jednog gdje to nebi bio...a koja bi kazna bila po tebi za one poslodavce koji ne placaju radnika na vrijeme ili ga uopce ne placaju? radnik ne smije dati otkaz jer onda gubi neka prava...naravno,punoglavcu kao tebi to ne ide bas u tu glavurdu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije