Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje u zagrebu

Za 5 godina nastava u jednoj smjeni. Evo gdje se grade nove škole

14.10.2014., Zagreb -  Gradonacelnik Milan Bandic dosao je na otvorenje obnovljene skole Pavleka Miskine na zagrebackom Sv. Duhu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
15.10.2014.
u 17:23

Za realizaciju će biti potrebno osigurati više od milijardu kuna kako bi se učenicima osigurao dovoljan broj učionica i kabineta. Razrađuje se model po kojemu bi Zagrebački holding izgradio školu i dao je u najam gradu, a od najamnine zatim plaćao rate kredita

Za pet godina zagrebački će učenici na nastavu samo u jednoj, jutarnjoj smjeni! Rok je to koji je postavio sam gradonačelnik Milan Bandić, s ciljem podizanja obrazovnog standarda u metropoli.

Prvi u Hrvatskoj

Za realizaciju obećanja u kojemu bi Zagreb tako postao prvi grad s jednosmjenskom nastavom organiziranom baš u svim školama, barem prema prvim planovima, bit će potrebno utrošiti više od milijardu kuna, kako bi se učenicima osigurao dostatan broj učionica i kabineta u kojima bi se održavala nastava.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Takav plan znači nužne radove nadogradnje, ali i izgradnju potpuno novih obrazovnih ustanova, a do kraja gradonačelnikova mandata ta se brojka penje, barem prema njegovim obećanjima, na ukupno 30 obrazovnih ustanova, od čega se dvije trećine odnosi na nadogradnju i izgradnju osnovnih škola.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

– Za pet godina Zagreb u povijest šalje nastavu organiziranu u dvije smjene i bit će u tome poslu jedini u Hrvatskoj. Gradit će se i nadograditi ukupno 30 škola – poručio je gradonačelnik Bandić.

Da bi dostigao rok, Bandić želi ubrzati izradu projektne dokumentacije zbog čega je u zadnjih tjedan dana imao već dva sastanka sa suradnicima, a tijekom iduće godine u cijelom gradu bit će otvoreno ukupno 15 gradilišta. Samo tijekom ovog ljeta obnovljeno je i izgrađeno pet škola.

Javno-javno partnerstvo

Kako doznajemo iz Grada i Holdinga škole se planiraju graditi prvenstveno javno-javnim partnerstvom. Taj su model već primijenili za izgradnju škole u Iveru i Jelkovcu, a znači da Holding izgradi školu i da je u najam Gradu. Od najamnine će Holding plaćati rate kredita. U Holdingu pak ne izuzimaju mogućnost da se škole grade javno-privatnim partnerstvom, bude li zainteresiranih investitora.

– Takav model koji će se primijeniti u Zagrebu želimo preslikati i u cijeloj Hrvatskoj– rekao je Milan Bandić. Pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić ističe da su prethodne dvije godine realizirali sve što su planirali, a do kraja godine pripremit će se izgradnja i nadogradnja osnovnih škola Antuna Mihanovića, Odra, Jabukovac, Ksavera Šandora Gjalskog i područne škole Vidovec. Među prvima s nastavom u jutarnjoj smjeni započinju učenici razredne nastave OŠ Pavleka Miškine.

Komentara 10

DA
dastipci
09:37 16.10.2014.

kaj god! pa to bi značilo da će se kod nas u dubravi, uz sada postojećih sedam osam, izgradit još toliko. još jedna predizborna

VR
vrt
23:51 15.10.2014.

nadajmo se da tome neće pomoći sve manji broj djece...naprotiv, bilo bi dobro da roditelji Bandiću zadaju "probleme" sve brojnijom djecom!

VL
vlatx
19:50 15.10.2014.

Hoće li se postojeće škole počet i opremati kako spada? Mislim, učiteljice moraju moljakati novce, ili same kupuju od velike plaće, za kredu, spužvu, papirnate ručnike, tekuči sapun, plastične čaše?!!! Mislim osnovni higijenski pribor nemaju u školi!!!! Da ne spominjemm računala, projektore, televizore, zavjese, boje za zidove, nastavni pribor, ormariće za odlaganje dječjih stvari... Nek se naš dragi g. Bandić malo zbroji, prošeće nenajavljeno po školama i vrtićima, vidi iz kakvih se tanjura jede, na kakvim stolovima, kakve su stolice, opremljenost dječjih dvorana i školskih igrališta pa tek onda nek počne pričati o stvarnim problemima. Idemo delat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije