Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć na terenu

Za građane od srijede serija od deset tribina o legalizaciji

GUP Trnje
Foto: Stjepan Bubalo
21.02.2015.
u 09:00

Prva tribina bit će 25. veljače u 18 sati u mjesnom odboru Staro Trnje, Trnjanska cesta 128, a sve medijski prati Večernji list

Nikola Rakarić iz Trnja samo je jedan u nizu Zagrepčana koji se požalio Večernjem listu da je uložio desetak tisuća kuna za legalizaciju dogradnje svoje kuće no da je na kraju dobio odbijenicu. ''Zahtjev se odbacuje jer se kuća nalazi na koridoru planirane ceste'' piše u obrazloženju.

– Grad se poziva na planiranu trasu, a pitanje je hoće li je ikada graditi. Ako jednoga dana, za 50 ili sto godina to i odluče, neka otkupe kuće, a nas puste da do tada njima normalno raspolažemo – kazao je Rakarić. Pomoć u rješavanju problema potražio je i kod predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora koji je obećao da će nastojati sve nepravde ispraviti i da se one unesu u izmijenjeni Generalni urbanistički plan koji bi se na izglasavanju u Skupštini trebao naći za nekoliko mjeseci.

Kosor je ranije istaknuo da se izmjenama GUP-a kasni pa će se uskoro trebati provesti i nova javna rasprava. Kako bi čuo sve probleme građana, uz predsjednika Društva arhitekata Tea Budanka sudjelovat će na 10 tribina koje će se organizirati diljem grada.

– Mjesni odbor Staro Trnje u srijedu će organizirati prvu tribinu. Ovdje imamo problem jer su građani dobili odbijenicu iako su željeli legalizirati kuće izgrađene prije 50 godina zbog toga što se nalaze u blizini planiranog projekta Zagreb na Savi – kazao je Krešimir Končić, predsjednik MO. Prva tribina održat će se u srijedu 25. veljače u 18 sati na adresi Trnjanska cesta 128, a zaključci će ići kao prijedlozi dogradonačelnici Sandri Švaljek za izmjene GUP-a. Sa svih tribina medijski će izvještavati Večernji list.

Zbog političkog inata čeka nas nova rasprava oko izmjena GUP-a?

Komentara 3

MB
Marlon Brando
13:20 24.02.2015.

Nije to radio arhitekt,nego sudski vještak za građevinarstvo koji je angažirao geodeta.Savjetovao bih sve koji su na taj način oštećeni da prijave vještaka koji im je to radio vještačkoj komori,pošto je on 100 posto imao provjerenu informaciju iz općine da se objekat ne može legalizirati,a uzeo je ljudima pare.Naravno,za povrat novca ćete morati angažirati odvjetnika.Sretno

Avatar Matija Cvetkovic
Matija Cvetkovic
12:07 23.02.2015.

Rjesenje je vrlo jednostavno - arhitekt i geodet koji su gospodinu napravili projekt legalizacije trebali su znati moze li se objekt legalizirati ili ne, sukladno Zakonu i vazecoj planskoj dokumentaciji. Bez obzira jesu li gospodina namjerno ili nenamjerno obmanuli, on ih treba prijaviti Komori jer su ga obmanuli, a za povrat novca trebao bi ih vjerojatno i tuziti. Geodet i arhitekt MORAJU stegovno odgovarati. A kuca ne ne moze legalizirati. U protivnom - imamo bezvlasce i Zakon se ne primjenjue jednako za sve. Ili mozda ne? Pa da, govorimo o Hrvatistanu, onoj banana drzavi negjde usred Afrike. Ma onda sve moze. Ilegalni prosvjed moze, kuca na trasi ceste moze - znaci i ja cu si naci par Zakona koje cu si odabrati koje cu krsiti... hm, hm... evo ja se zalim novinama i na tribinama da mi ne daju ubijati! Pa kakva smo mi to drzava kad mi ne date ubijati! Pa ni krasti nemrem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije