Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaziru od otpada

Glomazni otpad opet će zatrpati ulice grada

Glomazni otpad
Foto: Borna Filić/PIXSELL
08.11.2014.
u 10:00

Jedna od ideja Grada jest pronaći tvrtku koja bi se pobrinula za ostatke nakon recikliranja glomaznog otpada u skladištima

Grad Zagreb, odnosno Zagrebački holding za koji bi dan trebao raspisati natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada. Nakon privremenog rješenja u proljeće kada je tvrtka CE-Z-AR zbrinula glomazni otpad, što je sada pak predmet istrage, Grad trenutačno nema rješenje za tu vrstu otpada.

Nakon uhićenja ljudi iz Grada i Holdinga te vlasnika CE-Z-AR-a zbog sumnje u pogodovanje zavladala je atmosfera straha i svi izbjegavaju uhvatiti se u koštac s problemom otpada.

Zabrana za Jakuševac

U gradskoj upravi ne skrivaju da se zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek konzultirala s resornim ministrom Mihaelom Zmajlovićem i da očekuje njegovu podršku u pronalaženju rješenja. No što namjeravaju, ne otkrivaju ni u Gradu ni u Holdingu. Navodno je jedna od ideja raspisati natječaj za skladišta u kojima bi se zbrinuo glomazni otpad dok se ne okonča drugi natječaj kojim bi pronašli tvrtku koja će se pobrinuti za ostatke nakon recikliranja.

Trenutačno se otpad skladišti u reciklažnim dvorištima, kojih do kraja godine planiraju otvoriti još šest. Da odlaganje na Jakuševcu nije ni u ideji, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša.

– Odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom određeno je da se glomazni otpad skuplja putem spremnika. Zabranjeno je odbacivanje i skupljanje glomaznog otpada, kao i bilo kojeg drugog otpada na javnoj površini na drugačiji način. Skupljanje glomaznog otpada na reciklažnim dvorištima obveza je Grada Zagreba. Ako su količine za reciklažna dvorišta prevelike, treba povećati broj odvoza. Neobrađeni glomazni otpad ne može se odlagati na odlagalištima i s tom praksom moralo se jednom prekinuti. Glomazni otpad treba obraditi, što znači usitniti ga i iz njega izdvojiti pojedine frakcije koje se mogu iskoristiti i tek tada ostatak zbrinuti, pri čemu je odlaganje samo jedna od mogućnosti – odgovor je Ministarstva zaštite okoliša.

Traže lokaciju

Problem je Grada što nemaju kamo odvesti neiskorišteni otpad iz reciklažnih dvorišta. Dodatna je muka Holdingu što će morati inicirati promjene Odluke o komunalnom otpadu jer su je, zbog zakonskih rokova, donijeli prije ljeta, a ona nije u skladu s Uredbom o komunalnom otpadu s kojom Ministarstvo kasni i za koju je tek završila javna rasprava.

Komentara 11

ME
meuuu
16:50 08.11.2014.

Doslovno nemas di baciti glomazni otpad u Zagrebu. Probao neki dan po svim reciklazama i jakusevcu. Jednostavno ne primaju nista. Kaj da si doma držim smeće? A nemali računi uredno stižu.. Sreća sto je od korijena trul sistem, pa "dečkima za piće" jos uvijek pali bio im direktor upravo zbog toga u zatvoru ili ne.

GO
goricaV
10:47 08.11.2014.

Da je Bandić ostao u SDP-u, nikada Zmajloviću ne bi palo napamet zabraniti odlaganje komunalnog otpada na Jakuševac i ovako sabotirati Bandića te ga uvući svojim odlukama u probleme. Vele u ministarstvu da Glomazni otpad treba obraditi, što znači usitnititi ga i iz njega izdvojiti pojedine frakcije koje se mogu iskoristiti i tek tada ostatak zbrinuti, pri čemu je odlaganje samo jedna od mogućnosti, pa tko to radi u Hrvatskoj, zar su smetlišta u Splitu i Rijeci u boljem stanju nego Jakuševac? Malo sutra, ali tamo su sdp-ovci pa "nema problema."

TV
tvrdapixa
10:50 08.11.2014.

Postali smo sve razmaženiji. Zaboravili smo vremena kad odvoza krupnog otpada uopće nije bilo. Odvoz nas je razmazio a mi postali sve bahatiji i bezobzirniji. SDP svjestan da odlazi s trona, priprema se za opozicijske dane kad će svoje kadrovee i uhljebe moći jedino zaposliti u CEZAR-u. Ak' mu prije toga ne ukinu licencu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije