Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelene oaze

Vrt na krovu za ugodniji život

vrt
Marko Lukunic/PIXSELL
18.05.2012.
u 11:00

Oaze zelenila u gradu, povrtnjaci i cvjetnjaci iz kojih puca pogled na metropolu, sve je to postalo zagrebačka svakodnevica

Mir u vlastitom zelenilu, iznad gradske vreve i žamora nemaju mnogi Zagrepčani, a rijetki su sretnici kojima se “poklopilo” da žive ili rade u potkrovlju, pa su iskoristili priliku i uložili svoje znanje u sadnju vrta. To nisu bilo kakvi vrtovi. Specifičnost je ovih što se do njih dolazi preko nekoliko katova, uskim hodnikom iz privatnog stana ili kroz nečiji ured, a nalaze se na samim vrhovima zgrada, na njihovim krovovima.

Bukva, javor, marelica...

Njihovi su vlasnici zaljubljenici u botaniku, agronomiju, a sate provode rezuckajući suvišno lišće ili korov, pazeći da je svaka travka na svom mjestu, no neki iz tog krovnog vrta ubiru i slatke plodove. Jedan takav vrt od stotinjak kvadrata nalazi se u Demetrovoj ulici na Gornjem gradu, u zgradi iz 17. stoljeća, s pogledom koji puca na čitav Zagreb, a do njega se dolazi iz stana Gorana Pavletića, koji se za vrt i brine.

– Ni sam ne znam koliko imam vrsta biljaka u svom vrtu. Jednom sam brojio do sto pa sam odustao – smije se Pavletić, koji je posadio minijaturni hrast, bukvu, javor, marelicu, jabuku, krušku, breskvu... Ipak, plodova je relativno malo pa služe isključivo za degustaciju odmah u vrtu. Pavletić dnevno u vrtu provodi minimalno pola sata, koliko traje zalijevanje. No znalo se ovdje roštiljati, pije se kava, u načelu, radi se sve što obitelji služi za ugodu. U održavanju mu pomaže i supruga Krunoslava, a počeli su ga uređivati prije 20 godina kad su kupili stan. Udruga BLOK u sklopu UrbanFestivala također je došla na ideju da naprave urbani povrtnjak, i to na vrhu zgrade Studentskog centra, a za sadnju i održavanje bili su zaduženi Ana Raguž i Hermes Arriaga, poznati pod nazivom studio Naturalistas.

Kontejneri na usvajanje

– Željeli smo napraviti javni prostor proizvodnje, a ne samo puke konzumacije prostora, prostor druženja i edukacije o temama vezanim za urbanu poljoprivredu – rekla je Raguž. Ipak, nakon jedne sezone povrtnjaka gotovo da više nema jer su svi ciljevi projekta ispunjeni.

– Kontejnere smo odlučili dati na \"posvajanje\" pojedincima i grupama koje zanima uzgoj voća i povrća u urbanim prostorima i na taj način održati živom svoju ideju – rekla je. Zbog recesije su svoj vrt očistili i djelatnici Hrvatskog autokluba, a zaposlenici korisničke podrške sada se brinu tek o samoniklom cvijeću koje je ostalo od nekadašnjeg raskošnog vrta. Vrt na vrhu zdravstvenog centra NovaMed, poslužio je, pak, da bi relaksirao pacijente koji sjednu u stolicu stomatologinje Ane Novačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije