Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mapom protiv gužvi

Vozite se Zagrebom? Ova karta će vam biti jako korisna

Marin Dokoza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
25.07.2017.
u 08:36

Na karti dostupnoj na portalu prom.com.hr može se vidjeti gdje se u metropoli trenutačno kopa, do kad će radovi trajati i koje su ceste zatvorene.

Kako građani više ne bi zapinjali u nenadanoj gužvi zbog ljetnih radova na cestama, student Fakulteta prometnih znanosti Marin Dokoza osmislio je kartu koja u realnom vremenu pokazuje na kojim se lokacijama i u koje točno vrijeme po Zagrebu “lopata”.

Dovoljan je klik

– Kartu ažuriramo svakodnevno, ručno unoseći podatke s internetskih stranica Grada Zagreba, Zagrebačkih cesta, HAK-a i ZET-a. Kartu je lako pregledavati i na mobitelu, a osim radova sadrži i podatke o izmjenama u javnom prijevozu. Napravljena je u Google Kartama i zapravo je super što sam nešto što je besplatno i inače dostupno već godinama, iskoristio kako bih pomogao ljudima – objasnio je Marin Dokoza pa dodao kako se mapa može pronaći na stranicama studentskog portala prom.com.hr, koji se bavi prometnom problematikom.

Marin Dokoza
1/22

Narančasti kružići na karti označavaju ulice koje su zatvorene zbog radova, a klikom na njih dostupne su detaljnije informacije o opisu i trajanju radova te privremenoj regulaciji. Na karti su i zeleni kružići, koji pokazuju informacije o aktualnim izmjenama autobusnih ili tramvajskih linija. – Na ideju za kartu došao sam nakon stručne prakse u Barceloni gdje su mi kolege pokazale sve opcije koje nude Google Karte – ističe Marin koji je jednostavnu ideju proveo u praksu prije dva tjedna.

Raditi i preko noći

Mapa je dosad pregledana četiri tisuće puta, a Dokoza za nju dobiva samo pohvale. Loš sustav javnog prijevoza te neusklađenost tramvajskog, željezničkog i autobusnog prometa ovaj student ističe kao najveće probleme javnog prijevoza u gradu. Smetaju ga i gužve na cesti koje nerijetko nastaju zbog loše organizacije.

– Kad u 17 sati završi radno vrijeme, na svim gradilištima na cesti radovi stanu. Smjene bi se trebale organizirati tako da se radi i preko noći, kako bi se posao maksimalno skratio – zaključuje Marin Dokoza.  

  

Komentara 2

DU
Deleted user
22:48 25.07.2017.

Kakve gluposti, pa Google maps daju tu uslugu već godinama za svako ozbiljnije selo u normalnim zemljama a ovdje se to predstavlja kao malne neki novi izum. Izmišljanje tople vode na brdovitom Balkanu...

HR
hrvojek
11:19 27.07.2017.

https://goo.gl/3XCimE ODMORKO LJETO 2017. Besplatne sportske aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije