Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglice na Velesajmu

'Voljela bih doći do kraja, brat mi je u Njemačkoj'

izbjeglice Velesajam
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/20
18.09.2015.
u 01:13

Za izbjeglice smo pripremili i tuševe, umivaonike, toalete. Dobivaju i suhi obrok – rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić

Jedan ruksak. U toliko je mjesta stao život mlade Sirijke Rahaf Al-Hilal. Ova djevojka u kasnim dvadesetima iz prvog autobusa koji je pristigao na Zagrebački velesajam, privremeni prihvatni centar za izbjeglice, izašla je zajedno s njih pedesetak oko 22 sata. Došla je, kaže, autobusom iz Srbije, a cilj joj je – Njemačka. Iako vidno umorna, s ostalima je mirno ušla kroz velika željezna vrata ispred hale u koju su ih smještali.

– Optimistična sam i nadam se da će se sve riješiti, iako sam čula da je zatvorena granica između Austrije i Njemačke. Voljela bih doći do kraja, brat mi je u Njemačkoj – kazala je Rahaf Al-Hilal, prije nego što je stala u red za evidenciju.

Pripadnici Crvenog križa od svakoga tko je pristigao na Velesajam tražili su ime i prezime. Oni, jednako kao i policajci, članovi lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, pripadnici timova civilne zaštite, ali i zaposlenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama – svi oni trudili su se prethodnu večer učiniti čim više kako bi sve prošlo bez poteškoća. Užurbana, ali kontrolirana i bez panike. Tako bi se otprilike mogla opisati atmosfera kod ulaza Zapad 2 i u paviljonu 1.

Foto: Žarko Basic/PIXSELL

Neke će izbjeglice prenoćiti u šatorima na Glavnom kolodvoru

– U paviljonu 1 rasprostrli smo 1200 madraca, a još ih postavljamo u druge paviljone. Za izbjeglice smo pripremili i tuševe, umivaonike, toalete. Dobivaju i suhi obrok – rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, koji je tijekom cijele večeri koordinirao situaciju. Između 20 i 21 sat pristigle su prve izbjeglice, već oko 21.30 sati bilo ih je pedesetak, a iza 22 stotinjak ih je zauzelo svoja mjesta u velikoj hali. Na Velesajmu su i civili priskočili u pomoć. A izbjeglice su, osim autobusima, pristizale taksijima i pješice. Osim Velesajma, i Glavni kolodvor bio je sjecište putova na kojem su izbjeglice tražile put prema zapadnoj Europi.

>>Hrvatska zatvorila 7 graničnih prijelaza sa Srbijom! Do 22 sata ušlo više od 11 tisuća izbjeglica

>>Izbjeglice iz Dobove vraćaju u Hrvatsku. Slovenija otkazala vlakove iz Hrvatske

>>'Žao mi je što je hrvatska humanost i solidarnost trajala samo dva dana'

Komentara 20

BA
barbaizamerike
00:34 18.09.2015.

rijesenje za EU je trenutno zalediti sve granice gdje se ko naso za sada neka ostane I napraviti popis I provjere pa ko ih hoce neka ih uzme ima bogatih arapskih zemalja pitam se zasto ne idu u DUBAI tamo ima prekrasnih praznih stanova????

TH
than
00:32 18.09.2015.

I ja bi volio u Njemacku, a moze i sjevernije. Ne smeta mi niti Norveska. Ovo sto se kod nas po medijima vrti je postalo degutantno. Ne znam ima li ijedan medij koji nije pod nadzorom politike. Pokazuju se djeca koja su imala sigurnost u Turskoj i nisu morali dalje. Dakle... Netko iskoristava tu djeca za svoje ciljeve. Da ja tako nesto napravim socijala bi dosla sutradan da mi pametuje, a ovako ispada da je u ovom slucaju to u redu i nitko ne reagira.

BA
barbaizamerike
00:43 18.09.2015.

nece u DUBAI a tamo bogati seici trebaju radne snage I dovode je iz Indije I Pakistana I slabo placaju a socijala nikakva I to vam je razlog sto svi hoce u Njemacku ili Svedsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije