Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijaliteti zagorja

VIDEO Znate li što to Štef drži urukama? Ovu superzdravu biljku jeli su Matija Gubec i Franjo Tahi

Zagreb: Ponuda na tržnici Dolac
Davorin Visnjic/PIXSELL
21.03.2022.
u 10:21

Medvjeđi luk ili cremuš, kako ga još zovu odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila

Na tržnicu Dolac stigao je medvjeđi luk, superzdravo samoniklo bilje koje raste na šumskim proplancima netaknutima zagađenjem. Jučer ga je nudio Štef iz Donje Stubice, a kupac prije nas, zaposlenik jednog uglednog zagrebačkog restorana, kupio je gotovo svu zalihu.

– Od medvjeđeg se luka radi najbolje začinsko ulje na svijetu – objasnio je i požurio na posao s cekerom punim pušleka koji kod Štefa stoje deset kuna. Medvjeđi luk u Zagorju ima dugačku tradiciju, govori on.

– Sadili su ga plemići oko svojih dvoraca i služio im je za proljetnu detoksikaciju nakon teške zimske hrane. Jel’ ga je i Franjo Tahi, a siguran sam i moj predak Matija Gubec – pohvalio se Štef. Obrok medvjeđeg luka, dodaje, jedu i medvjedi kako bi očistili organizam nakon zimskog sna. 

Može se pripremati na razne načine, dobar je u salatama, kao krem juha, a od njega se može dobiti i fini pesto. Štef nam pak veli da je njemu najbolji sa špekom i jabučnim octom, ali i u siru i vrhnju.

Medvjeđi luk ili cremuš, kako ga još zovu odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce. Medvjeđi luk veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.

Nesikusnim beračima ne savjetuje se da sami traže medvjeđi luk u prirodi jer ga je lako zamijeniti s otrovnim mrazovcem čija konzumacija može imati smrtne posljedice.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:01 21.03.2022.

Treba svaki puta ljudima pojasniti da te biljke mogu brati znalci, jer identično izgleda lišće đurđice samo se od njega umire,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije