Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepoznajete li ih vi?

VIDEO 'Stari je bio Bandić, a ovaj?': Pokazali smo Zagrepčanima slike političara koji vode grad. Nisu se proslavili

storyeditor/2023-08-27/PXL_160823_102304806.jpg
29.08.2023.
u 08:41

Njihova im lica uglavnom ne zvuče poznato, najkraći je zaključak ankete o poznavanju aktera gradske politike koju smo proveli na uzorku od desetak prolaznika centrom.

Prošetali smo se središtem i pokazali im fotografije gradonačelnika Tomislava Tomaševića, njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta, predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića te četvorice zastupnika, Mislava Hermana (HDZ), Ivice Lovrića (nezavisni), Renata Peteka (SDP) i Trpimira Goluže (klub Mosta). Potonjeg nije prepoznao baš nitko, a većini ispitanika ni ostali nisu bili previše prepoznatljivi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gospon arhitekt i pripadnik stare ekipe

Ipak, najviše nas je začudilo to što čak četvero prolaznika iz ankete nije znalo kako se zove zagrebački gradonačelnik, što se možda, doduše, može pripisati kolovoškim vrućinama.

– Kako ga neću prepoznati. Nije moj gradonačelnik, ali je gradonačelnik Zagreba – reagirao je na prvu pokazanu mu fotografiju umirovljenik Jure iz Zaprešića. – A kako se zove? – pitamo dalje. – Joooj... Sad ste me zbunili...

05.08.2023., Knin - Svecano obiljezavanje 28. obljetnice VRO Oluja. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ne mogu se sjetiti – odgovara.

Sljedeću smo mu pokazali fotografiju Danijele Dolenec. – To je njegova zamjenica – govori, no ni njoj se nije mogao sjetiti imena. Ostale protagoniste nije uspio prepoznati, osim Hermana, za kojega je najprije pitao je li to neki ministar, no onda se sjetio da je riječ o predsjedniku zagrebačkog HDZ-a, no ime mu također nije znao.

Iako je Tomaševića i njegove zamjenike prepoznao, kako se zovu nije se uspio sjetiti ni Ivek iz Zagreba.

– Jao, na vrhu jezika mi je... Stari gradonačelnik zvao se Milan Bandić, no za ovog se ne mogu sjetiti – rekao je. Gradonačelnika je prepoznala i Sonja, koja radi u modnoj industriji, ali njegovo ime joj nije bilo znano.

– A slika me asocira na neke nove odluke koje mi se baš i ne sviđaju jer mi se ne čine promišljenima – naglasila je. Vijesti, dodaje, više ne prati pa ostale s fotografija nije znala identificirati.

20.06.2023., Zagreb - U Gradskom poglavarstvu odrzana je redovna konferencija za medije. zamjenica gradonacelnika Danijela Dolenec Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kako se zove gradonačelnik nije se mogla sjetiti ni arhitektica Iva. Ulovili smo je, smije se, na godišnjem pa o politici previše ne razmišlja. – Bandićev nasljednik, jao njemu – napominje. Nije dobra s imenima, priznaje, no prepoznala je Korlaeta.

– Oho, to je gospon arhitekt – dodaje. Gradonačelnika je zato identificirao i imenovao IT-jevac Nikola. Zamjenicu nije prepoznao, no jest Korlaeta, ali i Klisovića.

– Ne znam samo je li u onom bivšem SDP-u ili trenutačnom, nije mi se baš urezao u pamćenje – smijući se rekao je Nikola. Od pokazanih zastupnika poznato mu je izgledao Petek, no smjestio ga je u neku od "onih strančica". Svog je susjeda na slici odmah "skužio" i Begzad. Živi u Berislavićevoj, gdje platforma Možemo! ima svoje prostorije.

– Tomašević je super susjed, a ovo je njegova zamjenica, simpatična je i ne laže – kazao je Begzad. Korlaetova imena nije se mogao sjetiti, no prepoznao je predsjednika Skupštine. Herman mu je bio "nekako poznat", a za Lovrića je kazao da ga "podsjeća na onog kojem je Milanović dao ordenje".

Solidno poznavanje gradske politike pokazao je umirovljenik Petar. – Ovo je Tomašević, naš gradonačelnik, mlad čovjek, nešto pokušava napraviti, ali mu teško ide – rekao je. Ime zamjenice nije znao, no kazao je da je fina dama, a nije mu lako bilo sjetiti se ni kako se zove Korlaet.

13.07.2023.., Zagreb - Dolazak zastupnika na Gradsku skupstinu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Ima čudno ime, Korle, Korlat. Katkad se čini nesigurnim, no mislim da je pošten dečko – kazao je umirovljenik te prepoznao i Klisovića. – SDP-ovac, predsjednik Skupštine, bio je u Vladi, radio u Ministarstvu vanjskih poslova... A on ili glumi ili je pošten – ističe. Na prvu je imenovao i HDZ-ova skupštinara, a Lovriću se nije mogao sjetiti imena.

– Oho, ovo je dr. Herman, HDZ, poznajem ga otkako je bio dijete. I on je dobar dečko. Ovaj drugi je bio ministar u Bandićevoj vladi, pročelnik za obrazovanje – navodi. Poznat mu je bio i Petek, no ne i njegovo ime i prezime, a kad smo mu rekli da je na posljednjoj fotografiji Goluža, sjetio se da je ginekolog. – Odrješit je, sviđa mi se on. A i Petek kaže ono što misli – zaključuje.

13.07.2023.., Zagreb - Odrzana Gradska Skupstina. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ocjenu vrlo dobar zaslužio je Patrik koji je uz malo pomoći identificirao gotovo sve aktere. – Kako ga ne bih znao, to je Senf, čovjek koji je postao gradonačelnik jer je bio protiv Bandića. Sada ima problema sa smećem i s koječim drugim, ali je gradonačelnik – iz prve će Patrik. I sa zamjenicom u početku je imao problema. – Je li to Ivana Kekin? Ajoj, ne, to je dogradonačelnica Danijela Dolenec, poznata mi je iako je nemam razloga pamtiti – kaže.

Slično je ustvrdio i za Korlaeta, a prepoznao je i šefa Skupštine Joška Klisovića. – Umjesto da obilazi gradske četvrti, on obilazi europske metropole – istaknuo je. I predsjednika zagrebačkog HDZ-a odmah je prepoznao, a s imenovanjima Lovrića i Peteka, iako ih je prepoznao, nije išlo glatko.

03.07.2023., Zagreb - Dolazak na sjednicu Sireg predsjednistva HDZ-a. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Mislav Herman, oporba. Zasad je na razini presica, a treba jače zapeti. Ovaj drugi je iz stare ekipe pokojnog gradonačelnika, ne mogu se sad sjetiti kako se zove, ali govori korektno i kaže ono što misli. Što se tiče Peteka, cijenim i njegov angažman oko djece s posebnim potrebama – govori. Golužu pak nije odmah prepoznao. – On je zastupnik u Skupštini? Joj, da, Goluža! Aktivan je u priči oko liječnika obiteljske medicine – prisjetio se.

Svi se promijene kad dođu na vlast

Pobjednica ankete svakako je umirovljenica Zdenka, koja je na slikama bez problema prepoznala sedam od osam kandidata. – Tomislav Tomašević, novi gradonačelnik i još gori nego onaj stari. A ovo je Danijela Dolenec, njegova zamjenica, promijenila se puno otkako je došla na vlast.

22.03.2023., Zagreb - Ivica Lovric u studiju Vecernjeg lista. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Svi se oni promijene kad dođu na vlast, a pogledajte kak' je zmazan Zagreb. Drugi pomoćnik je arhitekt, ima čudno ime i ide svuda umjesto Tomaševića, a Klisovića pamtim po obećanju da će besplatno raditi.

Idući je Herman, a ovo je Lovrić, koji je uz Bandića bil tih i miran, a sad stalno nekaj rovari protiv Tomaševića. Petek se isto stalno nešto u Skupštini buni, a zapravo nitko ništa ne radi – govori umirovljenica koja s našeg popisa nije prepoznala jedino Golužu. A samo gradonačelnika i zamjenicu Dolenec identificirala je Emina, koju smo zatekli na Splavnici. – Nemam dobro mišljenje o političarima – zaključila je.

08.09.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 15. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba koja na dnevnom redu ima, uz ostalo, ponovne prijedloge promjene nacina naplate odvoza komunalnog otpada i ukidanje statusa roditelja odgajatelja. Trpimir Goluza Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Komentara 5

PA
PavoMarcinko
10:18 29.08.2023.

Da bar i ja mogu zaboraviti kako izgleda

Avatar tkozna
tkozna
10:28 29.08.2023.

Trebali bi napraviti anketu pronađi osobu bez kanenene prijave , pa bi ljudi bolje znali tko je tko!

SG
Saul Goodman
09:08 29.08.2023.

Meni je ovo sjajno što se đogađau Zagrebu. Tako lijepo oslikava tu hrvataku malograđanštinu i vječito šetanje od krajnje lijevucedo krajnje deanice u isto tako vječnoj lptrati za populizmom i ideologijom a sve kako se ne bi moralo ništa raditi.. Bravo Zagrrbčani,između Bandića i Tomaševića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije