Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oš bukovac

VIDEO Tomašević otvorio jednu od najvećih škola u Zagrebu, pogledajte kako izgleda

storyeditor/2024-02-26/PXL_260224_110755019.jpg
Foto: tomislav miletić/pixsell
1/6
26.02.2024.
u 16:40

Đaci i nastavnici koji su od potresa raseljeni na četiri adrese napokon su se vratili u OŠ Bukovac, u čije se novo zdanje na 8000 kvadrata smjestilo 36 moderno opremljenih učionica i kabineta te dvije sportske dvorane. Radovi su počeli u travnju 2021., a najviše ih je, kazao je Tomašević, usporilo izmještanje instalacija koje nisu ucrtane u katastrima

Napokon, bila je riječ koju su uz olakšanje ponavljali roditelji, ali i učitelji na zagrebačkom Bukovcu, gdje je nakon 13 godina apela, osam godina pokušavanja i tri godine gradnje, jučer, prvog dana nakon drugog dijela zimskih praznika, otvoreno novo zdanje osnovne škole koje se prostire na osam tisuća četvornih metara.

Jedna je to od najvećih gradskih obrazovnih ustanova u kojoj je već prvoga dana nastave uz školsko zvono odzvanjala i graja djece. Točnije, 611 učenika Osnovne škole Bukovac koji će nastavu od sada pohađati u jednoj smjeni.

Plus vanjsko igralište i trg

Đaci, učitelji, roditelji, predstavnici četvrti i tamošnjih mjesnih odbora te vrh gradske vlasti obišli su impozantni objekt koji se sastoji od čak pet povezanih zgrada unutar kojih je 36 moderno opremljenih učionica i kabineta, polivalentni prostor, dvije sportske dvorane, knjižnica i drugi prateći prostori, a kompleks uključuje i novo vanjsko sportsko igralište, školski trg i parkiralište. Zdanje na krovu ima atletsku stazu, a budući da je u brdovitom dijelu metropole, zgrade prate nagib terena.

– Riječ je o jednoj od najvećih kapitalnih investicija u sustavu odgoja i obrazovanja, vrijednoj 18 milijuna eura i financiranoj gotovo u potpunosti iz gradskoga proračuna. Sada smo došli do brojke od 16 školskih zgrada koje smo u našem mandatu, dakle u samo dvije i pol godine, obnovili, dogradili i izgradili – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ipak, nije sve išlo tako glatko. Čitav projekt započela je još bivša zagrebačka vlast, budući da su roditelji prije 13 godina počeli ukazivati na to da je škola izgrađena kao montažni objekt šezdesetih godina prošlog stoljeća nedostatna i neprikladna, a potresi 2020. učinili su je neupotrebljivom. Tadašnji gradonačelnik Milan Bandić prvotno je školu htio samo obnoviti, ali je nakon apela roditelja odlučeno da se ide u rekonstrukciju i dogradnju. Radovi su konačno započeli u travnju 2021., kada je obećano da će novo zdanje biti gotovo za 12 mjeseci. U međuvremenu se vlast promijenila, a novoj je garnituri trebalo tri godine da školu dovrši. Zašto?

– Najviše su problema zadavali vodovi. Bilo je jako puno instalacija koje uopće nisu ucrtane u katastrima i onda su se, kad se išlo kopati, ispod našli različiti vodovi pa je bilo potrebno njihovo izmještanje, što je oduljilo radove. Međutim, ovo je i golema škola od oko osam tisuća kvadrata, to je velika investicija, pa su i zato radovi dulje trajali – odgovorio nam je Tomašević.

Prelaze na jednu smjenu

Problemi učenika s Bukovca koji su tijekom radova bili raseljeni na čak četiri lokacije sada su prošlost, a zahvaljujući rasterećenju, jednosmjensku će nastavu, osim njih, imati još tri škole, OŠ Petra Preradovića, Jordanovac i Žuti brijeg. Iz gradske su uprave jučer obećali i nastavak investicija, kazavši kako je ove godine osigurano 70 milijuna eura za obnovu, rekonstrukciju i (do)gradnju škola. Sljedeće je pak na redu otvaranje Područne škole Kupinečki Kraljevec, što se očekuje vrlo skoro, a punom parom radi se i u Novom Zagrebu, budući da će se, prema planu, na jesen u naselju Jakuševec otvoriti jedna od najvećih škola u tom dijelu grada.

POVEZANI VIDEO: Tomašević o sudaru dva tramvaja: 'Vjerojatno je riječ o pogrešci vozača'

Komentara 5

ZA
Zagrebčanka
19:52 26.02.2024.

Bandić je umro krajem veljače 2021. Obnova škole počela je u travnju iste godine. Dva mjeseca kasnije. Jedina zasluga Tomaševića je ta d je uspio razvuć obnovu i produljit rok za dvije godine. Pitam se kako taj slučajni gradonačelnik uopće ikad igdje stigne ovako vukući noge.

EJ
ejStef
17:18 26.02.2024.

Kako, kad je nešto loše, odmah prebacuje krivicu na Bandića, klimatske promjene ili nešto treće, a kada netko drugi napravi nešto dobro, kako odmah trči i pobire tuđe zasluge...

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
16:53 26.02.2024.

Senf se naslikava, iako nista nije njegova zasluga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije