Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spomengaj kod dumovca

VIDEO Svi sveti na posebnom groblju u Zagrebu: Vlasnici se prisjećaju svojih ljubimaca

Zagreb: Groblje kućnih ljubimaca Spomengaj u Dumovcu na dan Svih svetih
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/29
01.11.2023.
u 15:28

Groblje za kućne ljubimce, otvoreno je 2019. godine, a u kompleks koji se prostire na više od 12 tisuća kvadrata uloženo je oko 15 milijuna kuna. Ondje se nalazi 10 tisuća mjesta za ukapanje ili polaganje urni pasa, mačaka, hrčaka, papiga i svih dragih nam kućnih ljubimaca.

Danas je dan kada se svi prisjećaju svojih najmilijih koji više nisu s nama na ovom svijetu. Osim obilazaka gradskih groblja, sve je više posjetitelja i u jednom posebnom i drugačijem groblju, gdje je također emotivan dan. Riječ je o zagrebačkom groblju kućnih ljubimaca. Pod sloganom "Ljubav zaslužuje više od uspomene" već tri i pol godine djeluje Spomengaj, gradsko groblje kućnih ljubimaca, u blzini Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Sivog jesenskog prvog dana studenog, svijeće i cvijeće našli su se oko grobova ljubimaca, a ondje je stigla i Dubravka koja se prisjeća svoje neprežaljene bokserice Kire koja je uginula s 12 godina.

– Morali smo je dati uspavati, naglo se razbolila. Inače, predivan je bio pas, zaigran. Ti bokseri su inače pasmina koji su zaigrani cijeli život. Cijeli život je ostala beba i nešto privržena. Svi za svoje ljubimce govore da su najbolji, ali ona je stvarno bila pas koji ne samo da je nas slušala, nego slušala je i sve sve druge – prisjeća se vlasnica.

Upravo zbog te bezuvjetne ljubavi koju je Kira pružila, sjete je se i obuću nekoliko puta godišnje, a sada i na blagdan Svih svetih.

– I idemo i na groblje, našima, najmilijima, ali uvijek obiđemo i njezin grob. Uredili smo joj tu. Dali smo da se napravi ovaj grob. Izabrali smo par nekakvih najupečatljivijih slika koje su nam se najviše svima usjekle u pamćenju tako o različitim njezinim dobima i starostima – zaključuje vlasnica Dubravka.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, groblje za kućne ljubimce, otvoreno je 2019. godine, a u kompleks koji se prostire na više od 12 tisuća kvadrata uloženo je oko 15 milijuna kuna. Od te površine, na oko 8 tisuća četvornih mjesta nalazi se 10 tisuća mjesta za ukapanje ili polaganje urni pasa, mačaka, hrčaka, papiga i svih dragih nam kućnih ljubimaca.

Uz to, Spomengaj ima i informacijski centar, čekaonicu, krematorij s dvije peći te mrtvačnica s dvije hladnjače, kao i unutarnji i vanjski paviljon za ispraćaj. Što se cijena tiče, urne stoje od 13 do 130 eura, a lijesovi su u rasponu od 80 do 350 eura. Osim u Zagrebu, slično groblje u Hrvatskoj još se nalazi i u Rijeci.

GALERIJA:
Zagreb: Groblje kućnih ljubimaca Spomengaj u Dumovcu na dan Svih svetih
1/29

Komentara 1

MA
Makbe
17:04 03.11.2023.

Volim životinje, imam i psa i mačku, istina na dvorištu i zatvorenoj terasi, ali ne pada mi napamet dizati im spomenike i nositi cvijeće. Postupaj s njima kao i s ljudima brižno i s ljubavlju dok su živi, a poslije im daj mira da počivaju. I to je sve. 15 milijuna za to nekakvo groblje životinja - posve promašeno. I životinje da mogu govoriti rekli bi nam da smo skrenuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije