Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijedak fenomen u hrvatskoj

VIDEO Spektakl na nebu: Pogledajte timelapse veličanstvene polarne svjetlosti iznad Zagreba

Foto: Boris Štromar
1/32
06.11.2023.
u 09:01

Stanovnici unutrašnjosti Hrvatske, točnije Zagore, Međimurja i Podravine te nekoliko drugih okolnih regija u nedjelju su oko 18:30 imali priliku vidjeti neobičan prizor na nebu, polarnu svjetlost. Ipak, snimka koja oduzima dah nastala je sa zagrebačkog Sljemena. Ako i vi imate video ili fotografiju jučerašnjeg fenomena, slobodno ga pošaljite na dojavi@vecernji.net

Rijedak fenomen rezerviran samo za polarne krajeve i vidljiv početkom proljeća ili krajem zime, iznenadio je jučer i naše geografske širine. Aurora borealis odnosno polarna svjetlost vidjela se diljem regije, a astrofotograf Boris Štromar zabilježio je ovu pojavu sa Medvednice, odnosno njezina vrha Sljemena.

Unatoč svjetlosnom zagađenju iznad Grada Zagreba, a koje je, prema podatcima veće čak i od onog u Beču, ali i dalekom i blještavom Las Vegasu, aurora je bila toliko snažna da se vidjela i iznad glavnog grada lećom profesionalnog objektiva. Timelapse video u nastavku složen od pojedinačnih fotografija trajanja ekspozicije 12s

VIDEO Polarna svjetlost snimljena sa Sljemena

Aurora borealis, polarna svjetlost, rijetka je, ali ne i neobična pojava iz naših krajeva. Sunce često za vrijeme maksimuma aktivnosti ima snažne izbačaje koje uzrokuju jaku polarnu svjetlost vidljivu i iz znatno južnijih područja. Tako je bilo i sada, negdje oko 18:15 je bio najbolji show kad se jarko crvena aurora mogla lako vidjeti golim okom. Nažalost, baš sam malo zakasnio na taj spektakl, ali ubrzo sam postavio fotoaparat koji je uspio snimiti daljnju aktivnost, iako se golim okom više nije vidjelo – opisuje Štromar.

Zadnji put sa Sljemena, aurora je objektivu profesionalnog fotografa bila vidljiva prije osam godina, 2015., a to je bilo moguće i prije otprilike mjesec dana, ali tada je fotografirana iz Slovenije jer je u našim krajevima bilo oblačno. Ovakva svjetlost bila je vidljiva i prije 20 godina, 2003. kada je spektakl na nebo stigao u čak tri navrata pa nije isključeno da nam se aurora i ponovi.

VEZANI ČLANCI 

– Solarni maksimum će biti tek iduće godine, nadam se da će nas počastiti još kojom aurorom – napisao je na Facebooku autor ovog videa.  

Kako znamo koje će biti boje?

Zbog kisika. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. U dubljim slojevima atmosfere (do kojih čestice Sunčeva vjetra dospijevaju putujući prema sjeveru ili jugu) događa se znatno više sudara među molekulama zraka, što dovodi do toga da, potaknut tim sudarima, Sunčevim vjetrom pobuđeni kisik emitira zelenu svjetlost. Pobuđeni dušik neovisno o visini emitira plavu i ljubičastu svjetlost. Ovdje smo pojasnili što je i kako nastaje polarna svjetlost.

GALERIJA:

1/31

Hrvatska, kao i veći dio Europe leži izvan područja redovitog pojavljivanja polarne svjetlosti, te pojavu vidi samo onda kada je ona naročito izražena u polarnom pojasu. U takovim slučajevima su oblici svjetlosnih tvorevina u polarnom području obogaćeni raznolikošću oblika i boja među kojima prevladava crvenilo. Time se tumači zašto svi zapisi (unatrag više od 200 godina) o polarnoj svjetlosti iz naših krajeva spominju prvenstveno crvenilo ili rumenilo iznad sjevernog obzora, dok se žuta, zelena ili druge boje rijetko spominju. Svjetlosni oblici poput luka, zavjesa ili vjenaca, česti i tipični u polarnim krajevima, u nas su rijetko viđeni.

VIDEO Pogledajte intervju sa stručnjakom za svemir, Antom Radonićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije