Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jela iz cijelog svijeta

VIDEO Kažu da se u ovom zagrebačkom kvartu sad jede kao u Tokiju ili New Yorku. Provjerili smo zašto

Zagreb: Restoran Food Division
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/20
29.11.2021.
u 20:17

Restoran Food Division blizu Muzeja suvremene umjetnosti delicijama mami stanovnike Središća u Ulicu Junija Knifera

Kožnati stolci iz Danske i papirnati podložak na stolu pa ogoljene betonske ploče i mramorni šank naizgled su suprotnosti interijera koje suptilno nastavljaju filozofiju kuhinje restorana Food Division. Tako se u Središću nespojivo na tanjuru spaja u okuse kojih se ne bi posramili ni najbolji restorani Berlina, New Yorka ili Tokija.

Delicije i za vegetarijance

– Želimo da ljudi ovdje ugodno i opušteno provedu vrijeme, uživajući u hrani koju nudimo. Zato je jako puno truda uloženo i u prostor – govori voditeljica odnosa s javnošću restorana Iva Leko dok nam na stol stižu delicije.

Na jelovniku su kombinacije iz cijelog svijeta pripremljene od prepoznatljivih i kvalitetnih sastojaka, a kako se vlasnik odlučio za otvorenu kuhinju, svoje jelo možete imati na oku od početka pa smo japansku buču u indijskoj masali namirisali i prije nego što nas je oduševio tanjur pun jeseni. Slatka grilana buča ugnijezdila se u začinima masale, a granola od lješnjaka i nara pruža zanimljiv kontrast u teksturama. Na prvi je pogled očito da se puno truda posvećuje ugodi svih osjetila i vizualnoj prezentaciji jela, što ne čudi jer su se smjestili tik do Muzeja suvremene umjetnosti.

– Neki elementi dizajna, poput pleksiglasa na kuhinji, crvenog neonskog znaka ili murala na zidu, svojevrstan su hommage muzeju i lokaciji restorana – ističe Iva, kojoj je jedan od najdražih dijelova interijera zvučna izolacija postavljena tako da asocira na meandre Julija Knifera, budući da je restoran u ulici koja nosi ime slavnoga umjetnika.

Zadovoljna nepca su im prioritet, pa tako jelovnik povremeno prilagođavaju sezoni i željama gostiju. Na stolovima se pak najčešće nalazi pržena piletina s briselskim vaflom, umakom od avokada, svježom salsom i BBQ umakom te tan tan ramen, odnosno rezanci u temeljcu, sa sečuanskom junetinom i špinatom. Mnoge privlače i marinirana piletina, argentinska govedina ili pak juneća pisanica sa žara.

Iskazali se u dostavi

– Na moderan način prezentiramo razna tradicionalna jela iz svjetske kuhinje. Dolaze nam obitelji s djecom, poslovnjaci, grupe prijatelja na ručak ili večeru. Nudimo mediteranske, azijske, južnoameričke okuse i vegetarijanska jela. Svi u toj raznolikosti mogu pronaći nešto za sebe – govori Iva.

Ljubitelji ribe nahranit će se filetiranim brancinom posluženim uz rezance od tikvica, blitvu i pire od brokule preliven maslinovim uljem s planktonom. Bogata buddha bowl pak puna je avokada, tofua, falafela, suši riže s kvinojom, špinata i kimčija, stvorena za one koji ne jedu meso, ali okusima će zasititi i najveće skeptike vegetarijanske kuhinje.

Slatkoljupci će zasigurno uživati u mramornom flanu, čokoladnom eclairu, laganom baskijskom cheesecakeu ili pak šarenom trisu, kombinaciji yuzu citrus kocke i dva voćna puffa koji bogatu, kremastu ispunu prikrivaju jednostavnim izgledom.

Iako se Food Division koncepciji ubrzo bliži prvi rođendan, fizičku lokaciju otvorili su tek u rujnu, nakon što su jela nudili isključivo putem dostavnih aplikacija. Jako se ponose povjerenjem koje su tako stekli, pogotovo što i dalje goste ugodno iznenade velikim i zasitnim porcijama. Na proljeće planiraju otvoriti i terasu za one koji uživaju u jelu vani.

– Središće je kvart u procvatu i iznimno dobro povezan, u blizini svih relevantnih sadržaja. Tu smo pronašli adekvatno mjesto i zahvalni smo kvartu koji je restoran jako dobro primio. Tim je mlad i motiviran, a gosti nagrađuju i hvale njihov rad – zaključuje
Iva. •

Komentara 2

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
03:18 30.11.2021.

U mnogim kvartovima NY jede se kao da si u Dubravi i jeftinije

FR
FranzMayer
19:09 13.01.2022.

Štovana gospođo Stela Jurišić, Naručeni članak - nije problem, ali je problem ako se njime javnost krivo informira. Ugostiteljski objekt u ulici Julija Knifera 7 nije restoran, kako Vi pišete, nego ZALOGAJNICA/SNACK ! Za pojašnjenje molim pitati gospođu Leko ili nekog drugog odgovornog. Gospođa Leko je iznijela jednu paušalnu izjavu o tome da su dobro prihvaćeni u kvartu, ali bez ikakve analize i bilo kakve provedene ankete!? Predlažem da neku takvu anketicu provedete sa susjedima ZALOGAJNICE u par susjednih ulaza u zgradi . Pozdrav, Franz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije