Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo postrojenje

Velika vijest za 80.000 Zagrepčana: 'Za iduću sezonu grijanja imat ćemo sigurnu opskrbu toplinskom energijom'

KKE EL-TO Zagreb
Foto: HEP
1/3
24.11.2023.
u 12:47

Najveća je to investicija u nove proizvodne objekte u posljednjih deset godina, poručuju u HEP-u

Kako bi stanovnici zapadnog dijela Zagreba od iduće zime bili sigurni da će u sezoni grijanja imati provjeren dotok toplinske energije u svojim domovima, jučer je potpaljena prve turbine u novom visokoučinkovitom kombi-kogeneracijskom Bloku L Elektrane-toplane Zagreb, dojavili su uHEP-u. Jedna je to od, domeću, njihovih najvećih investicija u nove proizvodne objekte u posljednjih deset godina.

Potpaljivanje turbine prva je ključna aktivnost u sklopu funkcionalnog ispitivanja opreme i sustava novog postrojenja, a njena prva faza traje do 22. prosinca. Blok L, u čije je opremanje uloženo 140 milijuna eura, dugoročno će omogućiti sigurnu opskrbu toplinskom energijom za 80 tisuća Zagrepčana. Usto, dodaju u HEP-u, takav će sustav značajno doprinijeti stabilnosti elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj. 

Blok ima električnu snagu od 150 i toplinskU snagu od 114 megavata, koristi isključivo plinsko gorivo te će zamijeniti dio dotrajalih i zastarjelih jedinica na lokaciji u zagrebačkoj Elektrani-toplani. Na taj način doprinijet će značajnom smanjenju emisije ugljičnog dioksida i onečišćujućih tvari u okoliš.

>>VEZANI ČLANCI: 

-Novi blok građanima i industriji u našem glavnom gradu od iduće ogrjevne sezone pružit će sigurnu i kvalitetnu opskrbu čistom energijom. Ova investicija doprinijet će postavljenim ciljevima obnovljivog scenarija razvoja HEP-a i hrvatske energetike. Njena realizacija važna je za HEP jer ćemo u sustav uključiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Važna je i za Hrvatsku, jer će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva- izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

24.11.2023., Elektrana-toplana Zagreb, Zagreb - U povodu potpale prve turbine u novom visokoucinkovitom kombi-kogeneracijskom Bloku L Elektrane-toplane Zagreb, izjave za medije dao je direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec i direktor Sektora za kapitalne investicije HEP-a Vedran Juric. Potpala prve turbine prva je kljucna aktivnost u sklopu funkcionalnog ispitivanja opreme i sustava novog postrojenja, cija ce prva faza potrajati do 22. prosinca. Blok L, vrijedan 140 milijuna eura, dugorocno ce omoguciti sigurnu opskrbu zapadnog dijela Zagreba toplinskom energijom. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Očekivana prosječna godišnja proizvodnja Bloka L je 675 gigavata električne energije, 450 gigavata toplinske energije za centralni toplinski sustav Zagreba te 160 gigavata industrijske pare. Novi će blok zahvaljujući najsuvremenijoj Siemensovoj tehnologiji kombi-kogeneracije, uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivati više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina, poručuju u HEP-u. 

Noovi kogeneracijski blok izgradila je talijanska tvrtka FATA S.p.A, članica Danielli grupe. Za različite vrste radova angažirane su i brojne hrvatske tvrtke. Projekt je najvećim dijelom financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvitak i sindikata komercijalnih banaka te Europske investicijske banke, uz jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja, glavnog nositelja Plana ulaganja za Europu, kojeg je inicirala Europska komisija, poznatijeg kao Junckerovog plan.

>>VIDEO: Izvadite klizaljke iz ormara: Adventski Ledeni park s radom počinje 29. studenog

Komentara 4

LU
lukarak
16:05 24.11.2023.

Gigavatsati godisnje proizvodnje, ne gigavati

A2
a200
15:03 24.11.2023.

Jel Talijani placaju podizvodjace ????

NV
novo vriijeme
00:49 26.11.2023.

Dobra vijest možda, jer plina nema osim američkog skupog pa bi nova plinska toplana mogla Zagrepčane koštati poskupljenja grijanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije