Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživjela je duboku starost

Velika tuga u zagrebačkom Zoološkom vrtu: Uginula je medvjedica Eta, koja je mamu izgubila u naletu vlaka

Zoološki vrt Zagreb bogatiji za nove uređene objekte
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
28.08.2022.
u 17:19

Točan uzrok smrti je zatajenje srca, no Eta je imala niz zdravstvenih problema, rekli su u Zoološkom vrtu.

Još prije nekoliko mjeseci uživala je u svojoj novoj nastambi, šetala se velikim prostorom i uživala u finoj hrani koju su joj pružali timaritelji. Nažalost, iz zagrebačkog Zoološkog vrta dolaze tužne vijesti: Uginula je medvjedica Eta, i to nakon 34 godine i 6 mjeseci života. Iz ZOO-a s Večernjim su podijelili ovu tužnu vijest koja je i njih jako teško pogodila. 

– Naši su joj veterinari, zoolozi, timaritelji i drugi djelatnici posvećivali posebnu skrb, no starost i bolesti koje se razvijaju kod velikih sisavaca u trećoj dobi, nisu joj dopustili da dugo uživa u novoj nastambi koju smo za nju izgradili u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. Budući da je s nama od početka svojeg života, tj. otkako je u Gorskom kotaru izgubila majku u naletu vlaka, za Etu smo jako vezani i njezino nam je uginuće donijelo veliku tugu. Njezina nam je smrt bolan udarac iako radimo okruženi životinjama i svjesni smo njihovih životnih ciklusa – kazali su u ZOO-u.

15.06.2022., Zagreb - U subotu 18. lipnja 2022. godine u 11 sati u Zooloskom vrtu Grada Zagreba svecano ce biti otvoreni objekti izgradjeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjedjenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture. To su Interpretacijski centar zasticene faune Hrvatske, Mikrosvijet maksimirske sume i Prikaz vodenih stanista. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Točan uzrok smrti je zatajenje srca, no Eta je imala niz zdravstvenih problema. 

– Patološke promjene na bubrezima i srcu dovele su do kolapsa cijelog sustava. Zbog poteškoća s kretanjem i bolesti unutarnjih organa godinama je bila pod intenzivnom terapijom te joj je u dogovoru veterinara i nutricionista posluživana posebna hrana.
Nekoliko je puta u posljednjih nekoliko godina bila na rubu života, no zahvaljujući radu naših veterinara je spašena. Ovaj nas je put priroda, nažalost, nadjačala – rekli su u ZOO-u. 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
18:22 28.08.2022.

Lijepo je pročitati da se u ZOO-u o zdravlju životinja tako dobro brinu. Možda Beroš i ekipa nešto nauče iz ove priče.

ZA
!zagreb!
18:16 28.08.2022.

Da li je to bio jedini medvjed u zoo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije