Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filmski kurikulum

Večeras u KiC-u partizani osvajaju ustaške logore uz slavonski bećarac

KIC
20.11.2023.
u 07:00

Najprije će se prikazati animirani "Bećarac" Zlatka Boureka, a potom, "U gori raste Zelen bor" Antuna Vrdoljaka. Filmovima je zajedničko to što su oba začinjena sočnim, seljačkim humorom

Filmski kurikulum Kulturno-informativnog centra koji je na programu večeras u 19 sati posvećen je dvama posve oprečnim filmovima. Animirani klasik Zagrebačke škole crtanog filma "Bećarac" Zlatka Boureka iz 1966. vesela je posveta bogatstvu slavonskog folklora koja pršti bojama, ritmom i raskošnim vizualnim stilizacijama.

Kultni partizanski igrani film "U gori raste zelen bor" Antuna Vrdoljaka (1971.) naturalistički je prikaz svakodnevice rata, lišen ideološke patetike, ali Bourekovom crtiću sličan sočnim seljačkim humorom.

Uvodnu riječ održat će Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan. Filmovi imaju engleske podnaslove.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.
 

Komentara 4

SE
senior12
07:44 20.11.2023.

Kad smo kod bećaraca: Ne nosim ja zvijezdicu na glavi, već ja nosim crven, bijel i plavi...

ČV
čača vrati se
11:00 20.11.2023.

bolje im pustite šesti autobus da pogledaju

Avatar pendreck
pendreck
08:05 20.11.2023.

Koga to Jos zanima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije