Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
star više od 80 godina

Tomašević otvorio novouređeni Savski most: 'Konstrukcijski je ojačan, otporniji na potrese'

Zagreb: Savski pješački most otvoren nakon rekonstrukcije
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.03.2022.
u 11:00

U sklopu obnove Savskog mosta izvedeni su radovi ugradnje armirano-betonske ploče, opreme mosta, postavljanja hidroizolacije, asfaltiranja, postavljanja rubnjaka, odvodnje...

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je novouređeni Savski most za pješake i bicikliste, a nakon toga održao je i redovitu konferenciju za novinare na kojoj je komentirao prosvjed dijela sindikata Zagrebačkog holdinga.

U sklopu obnove Savskog mosta izvedeni su radovi ugradnje armirano-betonske ploče, opreme mosta, postavljanja hidroizolacije, asfaltiranja, postavljanja rubnjaka, odvodnje, a ugrađene su i nove pješačke ograde, zamijenjeni teško oštećeni čelični elementi rasponskog sklopa te sekundarni nosači ispod betonske ploče.

– Riječ je o mostu starom više od 80 godina, nikada nije obnovljen kao sada. Radovi će se nastaviti u sljedećim mjesecima, međutim most možemo otvoriti danas. Itekako je bitan za promet pješaka i biciklista, puno će im olakšati kretanje. Također, zaštićeno je kulturno dobro. Obnova je rađena da i dalje tako bude. Konstrukcijski je ojačan, otporniji na potrese – kazao je uvodno Tomašević te najavio daljnju obnovu zagrebačkih mostova. 

– Ukupno 400 milijuna kuna do kraja mandata namjeravamo potrošiti na obnovu mostova – dodao je te naveo kako će sve financirati iz gradskog proračuna i EU fondova. 

Prosvjed sindikata

Postupak otkaza kolektivnog viška u Zagrebačkom holdingu potaknuo je dio sindikata na prosvjed koji će se održati kasnije danas. 

– Radi se o manjem dijelu sindikata, većina se neće odazvati. Ovaj proces savjetovanja bio je konstruktivan, utvrđuje se o kojem višku radnika se radi kako bi se Holding stabilizirao, izvukao se iz dugova i pružio što kvalitetnije usluge građanima – komentirao je Tomašević te naveo kako je na popisu trenutačno 447 radnika, a prvotno ih je bilo 544. 

Komentirao je navode i da zaposlenici masovno odlaze na bolovanja. – Što se tiče navodnih informacija o masovnom štrajku, provjerio sam, nemamo takvih informacija. Danas je jasno najavljen prosvjed manjeg dijela sindikata – kazao je te naveo kako funkcioniranje Holdinga nije ugroženo. 

O stavu SDP-a o Holdingu naveo je: 

– SDP je rekao stav u javnosti. Rekli su da su gradska poduzeća ingerencija vlasti. Mi smo odgovorni za njihovo funkcioniranje, tako se i ponašamo. Smanjenje broja zaposlenika u Holdingu samo je trećina ušteda koje moraju nastati ove godine. Pred Upravom je velik zadatak da gubitke pretvori u pozitivno poslovanje kako bi se sljedeće godine mogli vratiti dugovi – kaže.

– S koalicijskim partnerima namjeravam razgovarati direktno, ne preko medija – dodao je.

Najavio je također skoru sistematizaciju radnih mjesta u Holdingu, što sindikati traže od početka, ali tek nakon utvrđivanja viška radnika.

Taj će proces, dodao je, voditi Uprava Holdinga koja je za to spremna. Taj proces neće trajati kratko, i tu je potrebna suglasnost sindikata.

Bonus za devet zaposlenika

Tomašević je potvrdio kako je devet osoba u Gradskog upravi dobilo bonuse. Napominje kako je zaposleno 3100 osoba te kako su bonusi iznosili manje od 1% ušteda ostvarenih smanjenjem plaća.

– Kada smo došli na vlast, smanjili smo plaće svim pročelnicima, zamjenicima, pomoćnicima i posebnim savjetima. Tako je nastala ušteda do 30 milijuna kuna godišnje. Potrošili smo manje od 1 posto tog iznosa višemilijunske uštede i donijeli nove prihode. Nagradili smo ih za njihov rad u iznimno teškim okolnostima u kojima smo se našli kad smo preuzeli vlast – rekao je te naveo kako je riječ o osobama koje su na funkciji pročelnika, v. d. pročelnika, zamjenika ili pomoćnika. 

Tomašević je istaknuo i da je u tijeku dubinska analiza poslovanja Gradske plinare-opskrba, kako bi se pronašlo “najmanje loše rješenje” za tu tvrtku, no da će taj proces također potrajati nekoliko mjeseci.  

Najavio je i kako će se promotivna cijena Žičare Sljeme, produljiti za mjesec dana, do kraja travnja.

Komentara 16

BU
burza
11:34 29.03.2022.

Kad krece sa otvaranjem i rezanjem traka na dizalima u zgradama

JZ
Joža-Zg
11:26 29.03.2022.

Lažov tomašević se kiti tuđim perijem, neradnik

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
11:37 29.03.2022.

Most je počeo obnavljati bivši gradonačelnik. Trenutni se opet kiti tuđim perjem, konkretno opet zaslugama svog preminulog prethodnika na čijim je kritikama dobio izbore, jer drugog programa nije imao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije