Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jakuševcu otkucava sat

Tomašević otkrio kad će se normalizirati odvoz otpada i ponovno uputio poruku Vladi: 'Nemamo vremena!'

Zagreb: Tomislav Tomašević o odronu na Jakuševcu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/15
19.12.2023.
u 11:50

Gradska vlast komentirala je i mjeru roditelj odgojitelj, druge teme s otpadom, ali i njemački rabljeni tramvaj, a ovo je ujedno posljednja predblagdanska konferencija i jedna od posljednjih u 2023. godini pa je Tomašević na kraju čestitao Božić i Novu godinu.

U prostorijama ZICER-a na Zagrebačkom velesajmu jutros je započela jubilarna 10. startup konferencija Zagreb Connect. Cilj je okupljanje startup zajednice, dijeljenje znanja i pružanje podrške startupovima u razvoju njihovih tehnoloških proizvoda te pripremi za globalno tržište. Jubilarni Zagreb Connect naglasak stavlja na globalni uspjeh hrvatskih startupova.

Na otvorenju su, uz druge goste i uzvanike bili i predstavnici zagrebačke gradske vlasti, gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Na redovnoj konferenciji koja je uslijedila, najviše je bilo riječi o odlaganju otpada na Jakuševcu nakon dva odrona u proteklih mjesec dana.

Gradska vlast komentirala je i mjeru roditelj odgojitelj, druge teme s otpadom, ali i njemački rabljeni tramvaj, a ovo je ujedno posljednja predblagdanska konferencija i jedna od posljednjih u 2023. godini pa je Tomašević na kraju čestitao Božić i Novu godinu.


VIDEO KONFERENCIJE:


O roditeljima odgojiteljima

Započela je dogradonačelnica Danijela Dolenec kazavši kako je "bitka" oko mjere roditelj odgojitelj za Grad nakon dvije godine završena. Visoki upravni sud potvrdio zakonitost odluke o roditeljima-odgojiteljima. Najavila je i kako će sredstva nastaviti transparentno ulagati u izgradnju novih vrtićkih kapaciteta. Podsjetila je kako su ove godine otvorena četiri dječja vrtića.

POVEZANI ČLANCI:

O potporama gospodarstvu

Nakon Dolenec, riječ je uzeo Tomašević koji se osvrnuo na potpore poduzetništvu i digitalizaciju.

– Radimo na novom programu poticanja obrtnika i poduzetnika u Zagrebu i uskoro ćemo taj program imati u Skupštini. Iz proračuna za 2024. bih izdvojio da je planirano za razvoj gospodarstva 8 milijuna eura za potpore u tom sektoru. Istaknuo bih i projekt digitalizacije jer je u proračunu za sljedeću godinu iznos za to povećan sa 10 na 25 milijuna eura. To će ići na dva kapitalna projekta: pametno upravljanje zgradama, isto tako brojni software projekti, prvi je centralni obračun plaća, zatim novi sustav javne nabave, onda i e-Zagreb koji će ukinuti papire i ubrzati poslove u gradu, zatim razne aplikacije, unaprijeđenje baze otvorenih podataka – nabrojao je Tomašević.

O otpadu i Jakuševcu

Kada će se normalizirati odvoz otpada? Naime, prije 15 dana dogodio se odron na odlagalištu otpada, a odvoz je i dalje usporen te je sve više otpada po metropoli. Tomašević je ponovio da će sanacija trajati mjesecima.

– Želim zahvaliti Čistoći što unatoč svemu ulaže ogromne napore. I dalje imamo protokol koji ograničava broj kamiona na Jakuševcu gdje su radovi u tijeku, a to će povećati kapacitet za istovremeno odlaganje. Očekujem da se odvoz otpada stabilizira u roku od deset dana – odgovorio je Tomašević.

VIDEO: U odronu smeća ozlijeđeno je troje radnika

Po dozvolama Jakuševec se može koristiti do 2029. godine, ali dodao je Tomašević, od uvođenja ZG plavih vrećica smanjena je količina otpada koja dolazi na Jakuševec za četvrtinu. Kako bi se zatvorilo odlagalište, moralo bi se prvo izgraditi postrojenje u Resniku, kazao je Tomašević.

– Očekujem uskoro sastanak s novim ministrom Habijanom, ali i razgovor sa predsjednikom Vlade jer ne možemo više čekati, ovo je treći ministar u mom mandatu. Tražimo da prestane opstrukcija gradskog HDZ-a i da se dogovorimo oko lokacije koja je izglasana već 2018. godine. Mi smo tražili sastanak, oni trebaju reći kada – nastavio je gradonačelnik.

POVEZANI ČLANCI:

O Resniku i biootpadu

Ukoliko se umjesto Resnika odluči za neku novu lokaciju, cijeli proces će se usporiti barem za još dvije godine, istaknuo je Tomašević koji očekuje dobru suradnju s ministarstvom i Vladom u rješavanju ovog problema. No, pitanje je kakva bi ta spalionica bila u odnosu na onu koju je planirao pokojni gradonačelnik Bandić.

– To sam već rekao 10 puta, a sad ću i 11 put. Postrojenje i studija koja je gotova planira MBO (mehaničko-biološko) postrojenje od 140 milijuna eura. Ranije sam bio protiv toga jer je spalionica planirana u kapacitetu od 400 tisuća tona godišnja i plan je da tamo ide mješani komunalni otpad, čemu se protivimo – kazao je.

GALERIJA: Prosvjed građana u Resniku: 'Hoćemo parkove i cvijeće, ne Tomaševićevo smeće'

Zagreb: Tomislav Tomašević o odronu na Jakuševcu
1/15

Kako ide čipiranje kanti? Obećanje je bilo da će taj proces završiti ranije. Tomašević je odgovorio da nema tu informaciju, no zna da se radi. Odron je zatrpao kompostanu, što je s biootpadom?

– Koristi se kompostana na Markuševcu, koristi se bioplinsko postrojenje izvan Zagreba, trenutno je i hitna javna nabava za privatnike kako bi se premostilo ovo krizno razdoblje. Očekujemo stabilizaciju do kraja godine – istaknuo je Tomašević. Što se tiče ostalih reciklanata, papira i plastike kazao je da nema problema s tim vrstama otpada.

GALERIJA Prvi rabljeni tramvaj iz Augsburga stigao u Zagreb

Zagreb: Tomislav Tomašević o odronu na Jakuševcu
1/9

O tramvaju i Božiću

Što je s novim/starim tramvajem iz Augsburga, kad će na ulice? Tomašević je odgovorio da će u sljedećih nekoliko dana započeti testne vožnje rabljenog tramvaja po zagrebačkim ulicama.  Osvrnuo se gradonačelnik i na pitanja postavljanja podzemnih spremnika za otpad kazavši da ugradnje teku u roku.

Na kraju, gradonačelnik je svim građankama i građanima poželio sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini budući da je ovo jedna od posljednjih pressica u aktualnoj 2023.

Bojite li se za zdravlje zbog odrona na Jakuševcu?

Komentara 45

KU
kublajkhan
11:52 19.12.2023.

Opet moli vladu da napravi nešto, jer on ne zna, ne može i neće. Rijetko tko je talentiran za napraviti toliko štete u samo jednom mandatu.

Avatar anlaser
anlaser
11:47 19.12.2023.

Krenite sa izgradnjom sortirnice na Jakuševcu i počnite reciklirati to brdo smeća . Mjesta ima ali nitko nema muda krenuti . Čekanjem samo pogoršavate agoniju.

CA
cavecanem
11:51 19.12.2023.

Svi su krivi osim Tomaševića. Kao da ima 10 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije