Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovna konferencija

Tomašević: Odluka o roditeljima odgojiteljima je zakonita. Lovrić? Meni takvi savjetnici ne trebaju

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević posjetio raseljene osobe iz Ukrajine smještene u Gradu mladih
Josip Regovic/PIXSELL
26.04.2022.
u 11:43

Treba reći i da nije problem u sljedećih mjesec dana za isplate, već u lipnju, jer se naknada isplaćuje retroaktivno. Ako će to trajati više od mjesec dana, morat ćemo ići u rebalans proračuna. Pitao bih glasnu oporbu – kome bi oni uzeli taj novac?

Goruća tema od jučer je odluka Visokog upravnog suda o privremenoj obustavi izvršenja odluke kojom se mjera roditelj odgojitelj drastično smanjuje. Glavna je to bila tema na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnika Tomislava Tomaševića. 

Prije toga gradonačelnik je obišao 26. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata te sajam Zavarivanje – 29. međunarodni
sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite. Jedini su to industrijski sajmovi u Hrvatskoj i predstavljaju važno gospodarsko i poslovno okupljanje ove specijalizirane tematike.

 


Sve te teme možete uživo pratiti na portalu Večernjeg lista. 

Tomašević je otvorio konferenciju tako da je najavio "hackathon" za učenike ZgHack, natjecanje u kojem učenici predlažu svoje ideje za zeleniji Zagreb. 

Što se tiče proslave Praznika rada, Dolenec je iznijela neke detalje. 

– Proslava je u Maksimiru, to je tradicija duža od 130 godina. Niz je glazbenih i vezanih atrakcija. Bit će veća i manja pozornica. Bit će graha, bit će i štrukla. Pridružite nam se u Maksimiru – kaže Danijela Dolenec. 

Korlaet je najavio sutrašnje otvorenje spomenika Holokaustu u 18 sati, ispred zgrade Pošte kod Glavnog kolodvora. 

O roditeljima odgojiteljima

Što se tiče mjere, još kao zastupnik oporbe kritizirao sam tu mjeru. Na nju je potrošeno 15 puta više nego na gradnju vrtića u Zagrebu. Odlučili smo prekinuti taj začarani krug. Ta naknada stalno raste. Visoki upravni sud jučer je donio rješenje o privremenoj mjeri. Mi to rješenje još uvijek nismo dobili pa ne mogu iznijeti detalje, a kada ga dobijemo, onda ćemo razmotriti sve pravne lijekove vezane uz samu mjeru. Skupština je prije pet mjeseci donijela odluku i žao mi je da je odluka o privremenoj obustavi donesena, a da se ne zna odluka o tome je li odluka Skupštine bila u skladu sa zakonom. Mi smo uvjereni da je odluka zakonita, da nismo izmijenili onu odluku, ona bi bila štetna za javni interes i politiku grada Zagreba. Od lipnja je svaki mjesec moguće da će trajati daljnje preispitivanje na sudu, a to je 40 milijuna kuna mjesečno. 

O kompenzacijskim mjerama

I dalje radimo na prilagodbi određenih objekata kao da sve ide dalje. Nemamo luksuz da čekamo, već i dalje radimo na povećanju kapaciteta, a namjeravamo i graditi nove vrtiće. Grad ne poštuje Državni pedagoški standard već desetljećima. Nadamo se što skorijoj odluci suda, ali, s druge strane, ako odluka suda bude nepovoljna za nas, to će biti jedan vrlo ozbiljan presedan i za nacionalnu politiku i druge gradske politike. 

Odakle će se financirati nastavak mjere? 

Ne želim prejudicirati odluke suda. Treba reći i da nije problem u sljedećih mjesec dana već u lipnju, jer se naknada isplaćuje retroaktivno. Ako će to trajati više od mjesec dana, morat ćemo ići u rebalans proračuna. Pitao bih glasnu oporbu kome bi oni uzeli taj novac. Oni su to htjeli uzeti iz subvencija ZET-a, neka oporba kaže gdje bi uzela. Morali bismo ući u rebalans i naći način. Imamo konsolidirani dug 4,8 milijardi kuna. A nismo imali dovoljno novca ni za isplatu plaća kad smo došli na vlast. Takva je bila financijska rupa ne samo na razini duga nego i na razini likvidnosti. 

A što je s vrtićima? 

Obećali smo izgraditi 12 vrtića u sljedeće četiri godine i u tome ostajemo čvrsti, čak i ako bude nepovoljna odluka suda. Tražit ćemo i financiranje iz EU fondova, naći ćemo način. Želimo više ulagati u odgoj i obrazovanje nego što je to bio slučaj proteklih godina. U četvrtak ćemo u Skupštini obrazložiti sve korake oko privremene adaptacije zgrada u vrtiće i sve druge planove.

Pitanje oko hladnjače i veletržnice i pristupu robi koja se kvari 

Nemam još detalje. Postoje neki proizvođači koji se bune u vezi s time. Dobio sam informaciju da je neka komunikacija u tijeku s njima, provjerit ću s upravom.

Projekt Centra za translacijsku medicinu, što je s tim?

Treba istaknuti da taj projekt nije problem. To je strateški projekt za Hrvatsku. Taj projekt ne može uspjeti ako ne postoji jasna vizija potpore iz stranih država. Grad Zagreb nije poslodavac svim djelatnicima. Mogu reći da je najveći problem nastao zato što je u 32 mjeseca, koliko je projekt trajao, realizirano četiri posto projekta. Razgovarat ćemo s državom i koalicijskim partnerima o tome što dalje. 

O Ivici Lovriću 

Samo ću reći ovo. Ustroj gradske uprave je reguliran posebnim zakonom. Nakon preustroja donio sam odluku da se ukida mjesto svih posebnih savjeta u Gradu. Na tom mjestu je i on, ali ne samo on. Ti se ljudi stavljaju na takozvano raspolaganje. Meni takvi savjetnici ne trebaju. 

 

Komentara 49

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:42 26.04.2022.

" Pitao bi glasnu oporbu - kome bi oni uzeli te novce? " Nepotrebnim antihrvatskim udrugama !

ST
stefj
12:14 26.04.2022.

Eh, bitno je da su se Rada i ekipa uvalili u HNK i gdje već, ove druge stvari sada više nisu važne... Nek ukinu tu mjeru roditelj-odgajatelj, no ne mogu je ukinuti za one koji su već u toj mjeri, mogu je ukinuti za buduće generacije. Na razini grada, to ima snagu ugovora sa svakim korisnikom te mjere, a jednostrano ukidanje ili promjere ekvivalentne su jednostranim promjenama ugovora... Umjesto da se sjedne s ekipom i proba dogovoriti djelomično smanjenje ili što već, on ide na nož odmah sa svima. To će mu jako teško proći. Ugovori se mogu mijenjati samo ako se obje strane slože...

JZ
Joža-Zg
11:47 26.04.2022.

Tomašević laže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije