Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mobilna aplikacija

Uz Flaster otkrijte bolne točke Zagreba i dojavite ih svima

flaster
Jakov Novak/VLM
17.07.2013.
u 14:34

Aplikacija Martine Nemičić, Elvisa Mehmedovića i Vedrana Židanika može se preuzeti u AppStoreu, ali još se razvija

Na Knežiji, tik do Zagrebačke avenije, cijelo proljeće nitko nije pokosio travu. Ovaj rasadnik ambrozije treba ukloniti. Kome se mogu obratiti? pita se jedan od korisnika Flastera, nove aplikacije nagrađene na nedavnoj smotri dizajna Danu D, prvom nagradom na temu Dizajn i grad.

– Flaster je platforma za hiperlokalno izvještavanje koje omogućuje građanima da identificiraju bolna mjesta u gradu ili ulici, predlože rješenje problema te na svoj način gradu “zalijepe flastere” – objašnjava način rada aplikacije Martina Nemičić, koja je uz Elvisa Mehmedovića i Vedrana Židanika osmislila koncept Flastera.

Ideju su dobili tijekom rada na projektu vezanom uz NYC Open Data, inicijativu grada New York kojom su svi podaci gradskih agencija dostupni javnosti za daljnju obradu i primjenu s ciljem veće participacije građana i boljeg funkcioniranja grada. 

– Naravno, kako bi cijela stvar u potpunosti zaživjela, mora postojati komunikacija s gradskim odjelima koji bi pridonijeli svojim bazama podataka. Trenutačno komuniciramo s udrugama poput Sindikata biciklista i ZaGrad jer je do njih lakše doći, a koje imaju svoje baze – dodaje Židanik. Zasad još prikupljaju informacije koje građani objave, a koje zatim planiraju kategorizirati. Što se više ljudi uključi, kažu, to će projekt biti uspješniji.

– Mi razvijamo platformu koja će, kao i podaci, svima biti dostupna i besplatna. Na građanima je da se aktiviraju. Ne možemo ni zamisliti koja se sva rješenja kriju unutar same zajednice – zaključuje Elvis. Aplikacija se može preuzeti u AppStoreu za korisnike iPhonea.

>>Građani pomažu gradu i prijavljuju rupe i oštećenja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije