Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Uskoro stiže šegrt Hlapić, a vozači bi ga trebali “slušati” sve do lipnja

Promet
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.08.2016.
u 15:00

Škola traje do lipnja i, da na mališane na cestama treba paziti cijele godine, vozačima ne bi trebao govoriti promotivni spot.

Svako godišnje doba ima svoje specifičnosti, a mnogi su ih još kao djeca usavršili u školskim sastavcima “zašto volim proljeće/ljeto/jesen/zimu”. Sljedeća je na redu jesen pa, iako je do njezina službenog početka ostalo još mjesec dana, činjenica je da se na ljeto zaboravi odmah po povratku s mora. I tako stiže jesen koja sa sobom donosi zahlađenje, opadanje lišća, kišne dane, jakne, kapute, povratak u školu i – šegrta Hlapića.

Možda na prvu zvuči neobično, ali taj šegrt Hlapić vjerojatno je veći vjesnik jeseni od žutog lišća. Šegrt Hlapić jeseni je ono što je visibaba proljeću. Da, onaj mali miš koji ima čudne cipele, crvenu kapu i pjeva: “Čuvajte nas, pazite nas, jer su naša srca plaha i vaša nam sad pomoć treba da rastemo bez straha”... I onda veselo poruči “Daj pet, za znakova svijet”. Svi znaju tu reklamu sa zaraznom melodijom, a riječ je o promotivnom spotu MUP-a koji se prikazuje još od 1995. godine s ciljem smanjenja broja djece stradale u prometu. Oko pola milijuna učenika, od čega 40.000 prvašića, za manje od dva tjedna sjest će u školske klupe, a da bih do njih došli, moraju svladati popriličan broj prometnih prepreka. I upravo se zbog svih tih mališana svakog rujna ori “Čuvajte nas, pazite nas...” Poruka koju svatko u tih mjesec dana čuje toliko puta da je postala karakterističnija za početak jeseni od žutog lišća. Poruka koja se toliko puta čuje i koja se treba čuti. Jer ako samo jednog vozača potakne da smanji brzinu, da propusti dijete na pješačkom prijelazu i da ne sjedne pijan za volan, već tada ona ima smisla. No, treba imati na umu da će se prestati emitirati već u listopadu. Akcija, naime, traje samo mjesec dana. No, škola ne traje od rujna do listopada. Škola traje do lipnja i, da na mališane na cestama treba paziti cijele godine, vozačima ne bi trebao govoriti promotivni spot. Zadaćnice o proljeću i ljetu pišu se, naime, tek u drugom polugodištu, pa koliko god nam se besmislenima činile, svako bi dijete trebalo dobiti priliku da ih napiše. •

Ključne riječi

Komentara 1

BO
Bombarder
10:38 28.08.2016.

A što znači i ta akcija kad policije pred školama nema? Dok mene preko dvostrukih ležećih ispred glavnog ulaza u školu pretiće genijalac policija čeka tko će na Slavonskoj vozit 94kmh umjesto 80... To će biti tako dok god jee državi bitniji često isforsirani novac od kazni nego životi školaraca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije