Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mlade dobrotvorke

Upoznajte dobitnice nagrade 'Luka Ritz': Katarina želi biti gerontodomaćica, Maja psihologinja

Godišnja nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/3
23.11.2021.
u 09:00

Donedavno srednjoškolka iz Centra za odgoj i obrazovanje i učenica OŠ Kustošija priznanje su zaslužile svojim altruističnim radom

Maja Kovačić, učenica Osnovne škole Kustošija, ima tri udomljena psa, stafordicu Mambu, pekinezera Rexa i mješanca Blacka, a uz njih i vranu Koko. Katarina Kušt, donedavno srednjoškolka u Centru za odgoj i obrazovanje, brine se pak o svojem njemačkom ovčaru Duxu. Osim što dijele ljubav prema životinjama, dvjema je hrabrim, altruističnim i vrijednim djevojkama zajedničko i to što se svakog dana bore za svoje vršnjake, zbog čega su ove godine dobile i nagradu “Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost”.

Podržavaju me i moje “osmice”

Iako imaju mnogo obaveza oko škole, uspijevaju svaki slobodan trenutak posvetiti pomaganju drugima. Maja je, primjerice, kako svjedoče njezini učitelji, glavni akter u smirivanju svađa u razredu, a za blagdane izrađuje personalizirane čestitke osobito pazeći na vjerske i kulturološke različitosti. U susjedstvu lijepi plakate o globalnom zatopljenju i vodi brigu o pravilnom odlaganju otpada, a usto volontira u konjičkoj udruzi Fala, gdje pomaže u terapijskom jahanju. Daruje svoje stvari potrebitima, a prije nekoliko mjeseci ošišala se u znak suosjećanja s prijateljem koji je bolovao od raka. Nakon što je, nažalost, izgubio bitku s bolešću, počela je puštati kosu kako bi je darovala za izradu perika, a crta i portrete za dječji odjel Klinike za tumore.

– Obožavam i čitati poeziju, a pokušavam kad god stignem pronaći neki novi hobi – govori Maja. I kroz svoje buduće zanimanje, dodaje, htjela bi nastaviti činiti dobro i zato namjerava na Filozofskom fakultetu upisati psihologiju.

– Cijeli me život podupire obitelj koja mi je najveći oslonac. A svakako i moje “osmice”, odnosno prijateljice iz razreda – smije se Maja.

Katarina je pak u svojem razredu galanterista bila jedina djevojka. Kolegama je nesebično pomagala oko gradiva i poticala ih na međusobno razumijevanje i komunikaciju. Na svojoj je koži doživjela vršnjačko zlostavljanje, a njezini učitelji kažu kako se unatoč tome prema svima odnosi s dubokim poštovanjem i ljubaznošću. Dva je puta nastupila na LiDraNu te odigrala važnu ulogu u predstavi naziva “F”, koja je govorila o toleranciji, razumijevanju i prihvaćanju osoba s teškoćama. Nastupila je na Festivalu jednakih mogućnosti, sudjelovala u humanitarnoj akciji i snimanju videa “Osmijeh za Petrinju”, a nekoliko je puta zaslužila i titulu “Najpomagačice škole”. Kad god uhvati vremena, voli otići u šetnju i razbistriti misli, a rado se druži i s prijateljima.

– Vidim se kao gerontodomaćicu jer volim raditi i pomagati starijim osobama. Nije da samo mladima treba vjetar u leđa. Nismo ni svjesni koliko umirovljenika žudi za druženjem – objašnjava Katarina, dodajući da su joj najveća podrška mama, tata i brat blizanac Fabijan koji ju je često branio kada bi se našla u situaciji vršnjačkog nasilja.

Hrabro kroče kroz život

Majke obiju djevojaka Dijana Kovačić i Dijana Kušt iznimno su, dakako, ponosne na svoje kćeri. Maja je s osam godina ostala bez oca, a Katarina se kao mala borila sa zdravstvenim poteškoćama, no ništa ih nije spriječilo, govore mame, da i dalje hrabro kroče kroz život.

– Borci su od samog početka. Nema te prepreke koju nisu nadišle u životu - ističu ponosne majke kroz suze, dodajući da će njihovu nagradu zasigurno dostojno proslaviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije