Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mini umjetnost

Umjetnički projekt Mali Zagreb vratio se na zagrebačke ulice

Minijaturni crveni tepih prema zidu u Mesničkoj ulici u sklopu projekta Okolo
Sanjin Strukic/PIXSELL
07.05.2022.
u 13:00

Ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom.

Tko je u šetnji gradskom jezgrom, neka dobro obrati pažnju, jer bi mogao uočiti minijaturna remek-djela. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i ove se godine realizira umjetnički projekt Mali Zagreb čije se minijaturne instalacije pojavljuju danas a bit će izloženedo 30. svibnja. 

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će biti postavljene na četrnaest lokacija u centru Zagreba, a ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Obrti su se otvarali i zatvarali, n astajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju.

Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob)
nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

 – U svojim ostalim radovima, prvenstveno dokumentarnim serijalima koje režiram, optimistično motiviram povratak starim obrtima i zanatima. Ovo je bila idealna prilika da ovdje uprizorimo neke od spomenutih putem ovog projekta. Ono što nam možda ponekad fali u našoj blizini, da ovog puta pokažemo u maloj veličini – izjavio je autor Filip Filković Philatz. 

Projekt podržava Turistička zajednica grada Zagreba.

– Novo izdanje Malog Zagreba - projekta koji smo premijerno predstavili prošle godine, dolazi upravo u vrijeme kada se dodatno intenzivira turistički promet u našem gradu. Naime, od početka godine zabilježeno je više od pola milijuna noćenja u Zagrebu, a prosječni ostanak produljen je na gotovo 2,5 noći. Mali Zagreb, kao projekt koji nam je svima odmah prirastao k srcu, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane i goste. Veseli me da ćemo od subote imati prilike ponovo potražiti i razgledati ove prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kako bismo olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije –  izjavila je direktorica Martina Bienenfeld.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mismokanibali
19:55 10.05.2022.

Vrh, obozavam ovo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije