Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenja za ubrzanje obnove

Uhlir: Neka Gradska uprava preuzme financiranje 20 posto obnove od građana

Šibenik: Položen kamen temeljac za 127 POS-ovih stanova
Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.08.2021.
u 12:32

Potrebno je i resetirati Zakon o obnovi, smatra predsjednik zagrebačkog HNS-a, ali i višestambene zgrade promatrati kao cjelinu

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i resetiranje Zakona o obnovi samo su neka od rješenja koje je predsjednik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir danas predstavio, a za koje on smatra da bi ubrzala obnovu Zagreba.

Zakon o obnovi, smatra Uhlir, bio je dobro koncipiran u fazi izrade nacrta, no tijekom široke rasprave i brojnih utjecaja, a ponajviše, kako je istaknuo, pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, došlo je do gubitka osnovnih elementa za efikasnu provedbu obnove.

- Prijedlog rješenja koje bi drastično pokrenulo obnovu zgrada u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, resetiranje je Zakona na osnovne posavke ili barem na jednu ključnu. Potrebna je promjena paradigme u donošenju Odluka o pravu na obnovu – iz logike pojedinačnih redovnih postupanja, preći u logiku masovnih nakon katastrofe. Bez takvog drastičnog zahvata nema drastičnog ubrazanja obnove - rekao je Uhlir, dodajući da bi se višestambene zgrade trebale promatrati kao cjelina bez osobnih utjecaja vlasnika/suvlasnika. Trebalo bi se osigurati, ističe, i financiranje obnove bez participacije vlasnika, pa je pozvao zagrebačku Gradsku upravu da osigura financiranje preostalih 20% za konstrukcijsku obnovu.

- Ako bi se osiguralo financiranje konstrukcijske obnove bez participacije vlasnika i ako bi se promatralo zgradu kao predmet nužnih radova iz javnog interesa, ne postoji nužan razlog da se za svaku zgradu provodi strogo formalan upravni postupak, nego je moguće donositi odluke o pravu na obnovu u neupravnom postupku i time dodatno ubrzati obnovu - kazao je. Ukoliko se barem ne osigura financiranje preostalih 20% konstrukcijske obnove od strane Gradske uprave, smatra, pomaka u obnovi neće biti i sljedeću, treću godinu nakon potresa.

- Ne treba zaboraviti da je lokalna uprava prema Ustavu zadužena za pitanja stanovanja. Jednako tako dvojbene alternative koje se zagovaraju u javnosti, u konačnici dovode do istog zabrinjavajućeg ishoda. Građani će iseljavati iz nesigurnih zgrada i boravak u gradu Zagrebu, našem glavnom gradu, s protekom vremena bit će sve više rizičan - zaključio je.

Ključne riječi

Komentara 1

AB
abram
11:09 19.08.2021.

taj lik bi trebao biti u zatvoru, doživotno, jer gdje god je on bio događao se kriminal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije