Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt čistoće i grada

Počnimo se navikavati: 'Zagreb će napokon imati i razvijenu ekološku kulturu'

Posebni otpad vrtić Jelkovec
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
28.01.2014.
u 17:15

Dječji vrtići, osnovne škole, muzeji i knjižnice prvi će u gradu odvajati otpad. Od 1. srpnja to će morati raditi i svi građani; dio od uloženih 1,5 milijuna kuna u projekt vratit će se reciklažom.

Čak 1380 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada – stakla, papira i plastike – bit će u roku od dva mjeseca podijeljeno zagrebačkim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, knjižnicama, galerijama, muzejima i zdravstvenim ustanovama.

Posude za 122 dječja vrtića

Dio je to pilot-projekta odvojenog prikupljanja otpada kojima se stvara nova navika, mlađe sugrađane uči očuvanju okoliša i priprema za konačan datum – prvi dan srpnja kada odvojeno prikupljanje otpada postaje obveza baš svih građana.

Prve od ukupno 463 institucije kojima su uručene posude za odvojeno prikupljanje otpada jesu dječji vrtić “En ten tini” u Novom Jelkovcu i Osnovna škola Jelkovec.

– Ovo je povijesni iskorak u ekološkoj svijesti sugrađana. Danas radimo posao budućnosti, a abeceda toga posla odvojeno je prikupljanje otpada – poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Posude će tako biti dostavljene na adresu 122 dječja vrtića i 131 osnovne škole, dok će se radi stjecanja novih navika građana do prvog dana travnja samo na području Sesveta postaviti 56 reciklažnih dvorišta, dok će ih po cijelome gradu ukupno biti postavljeno 218.

Ovo je povijesni iskorak u ekološkoj svijesti sugrađana. Danas radimo posao budućnosti, a abeceda toga posla odvojeno je prikupljanje otpada

Milan Bandić

gradonačelnik Zagreba

Samo za nove posude za pilot-projekt Holdinga i Grada Zagreba izdvojeno je 1,5 milijuna kuna, no kako kaže direktor Čistoće Miljenko Benko, to nije velik novac u usporedbi s uštedom koju će donijeti odvojeno prikupljanje.

Vraća se uloženi novac

– Računamo da će se 30 posto uloženog novca vratiti upravo od reciklaže. Ovo je samo početak, a od prvog dana srpnja primjenjuje se po cijelom gradu – najavio je Miljenko Benko. Bandić pak najavljuje da će Zagreb uskoro umjesto razvijene ekološke strukture napokon imati znatno razvijeniju ekološku kulturu.

– Ovo ćemo riješiti, a onda saniramo Jakuševac na koji još možemo odlagati do 2018. godine. Nakon toga krajnji je cilj gradnja Centra za gospodarenje otpadom – poručio je gradonačelnik Bandić.

Komentara 1

CE
celavigad
19:41 28.01.2014.

Napokon smo i mi shvatili da otpad nije smeće i da se na njemu može zaraditi.Malo kasnimo za Europom,nekih 30 godina,ali bolje ikad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije